Eveniment

Răsturnare de situaţie: Bărbatul care a murit imobilizat de jandarmi ar fi fost pulverizat cu un spray paralizant pentru câini

Răsturnare de situaţie: Bărbatul care a murit...

Autor: Ilinca Nazarie

03.09.2019, 10:48 204

Jandarmii care au intervenit în incidentul de la Vatra Dornei, în urma căruia un bărbat a murit, sunt acuzaţi că au folosit un spray paralizant pentru câini. Mai mult, şeful Jandarmeriei din Vatra Dornei este acuzat că a ordonat angajaţilor să predea la anchetă un alt spray.

Avocatul familiei bărbatului care a murit în urma intervenţiei jandarmilor de la Vatra Dornei suştine că femeia jandarm a folosit un alt spray decât cel din dotare. Mai mult, comandantul i-ar fi ordonat să predea anchetatorilor un spray din dotarea Jandarmeriei, nu cel pe care l-a folosit.

Ioan Marocico, avocatul familiei bărbatului decedat, a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri şi favorizarea infractorului.

Femeia jandarm care a intervenit în parcul din Vatra Dornei ar fi folosit un alt spray decât cel din dotarea Jandarmeriei Române. Potrivit lui Ioan Marocico, femeia a folosit un spray pe care şi-l cumpărase ca să se apere de câini.

„Dacă vă veţi uita cu atenţie la filmare, pe filmare se vede că la intervenţie a fost folosit un spray cu capac negru, galben, roşu, iar în dotarea Jandarmeriei veţi găsi spray-uri cu capac negru cu albastru, nu au capac roşu cu galben, ca cel din filmare. (....) Din câte cunosc eu acel spray nu este omologat de Jandarmeria Română să îl folosească la intervenţii. E un spray personal pe care femeia l-a achiziţionat dintr-un magazin pentru a se apăra de câinii vagabonzi de pe stradă", a declarat avocatul.

Mai mult, acesta suştine că spray-ul folosit nu a fost predat iniţial anchetatorilor, după ce comandantul Detaşamentului de Jandarmi din Vatra Dornei i-ar fi ordonat subalternei sale să predea unul din dotarea Jandarmeriei.

„I-a ordonat să ascundă proba cea mai importantă, adică spray-ul. Adică să predea organelor de anchetă un alt spray decât cel folosit la intervenţie, un spray din dotarea Jandarmeriei. (...) Mai exact, comandantul Detaşamentului Vatra Dornei, după ce patrula de jandarmi s-a întors în subunitatea din Vatra Dornei şi i-a raportat faptul că femeia jandarm a folosit alt spray decât cel din dotare, acesta a chemat-o în biroul său personal şi i-a ordonat doamnei să predea anchetatorilor, când vor veni cei de la Poliţie sau de la Parchetul Militar, un spray din dotarea Jandarmeriei, nu cel folosit la intervenţie. Repet, i-a ordonat acesteia să nu predea spray-ul folosit la intervenţie", a spus Marocico.

Acesta a formulat şi o plângere penală pe numele comandantului.

„Eu, ca avocat, în numele familiei am formulat o plângere penală împotriva comandantului Detaşamentului de Jandarmi Vatra Dornei, pentru două infracţiuni: infracţiunea de sustragere sau de distrugere de probe ori de înscrisuri şi favorizarea infractorului. (...) Ea, în seara respectivă, când au venit cei de la Poliţie, a predat spray-ul din dotarea Jandarmeriei, nu cel folosit la intervenţie. (...) Ulterior, s-a deplasat procurorul militar şi a ridicat şi celălalt spray, ambele se află la Parchetul Militar", a declarat Ioan Marocico.

În iulie, victima ajunsese în stare gravă la spital, în comă profundă, după ce a fost implicată într-o altercaţie cu jandarmii din oraş. Bărbatul şi-a pierdut cunoştinţa după ce s-a opus încătuşării, iar jandarmii au folosit spray. Incidentul s-a petrecut în timpul unui spectacol de muzică populară, unde tatăl unei fete de 12 ani a cerut ajutorul jandarmilor, reclamându-l pe bărbatul de 50 de ani că a atins-o, indecent, pe fetiţă. Ulterior, bărbatul imobilizat cu spray lacrimogen a murit la spital.

Potrivit certificatului de deces, bărbatul a murit din cauza insuficienţei cardio-respiratorie acută. În document, la cauze antecedente apăreau însă şi diagnosticele de peritonită generalizată şi infarct enteromezenteric total. Acesta a fost doar raportul preliminar al medicilor legişţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO