Eveniment

Răsturnare de situaţie. Anunţul făcut de Raed Arafat: Restaurantele, cafenelele şi terasele rămân închise în perioada stării de alertă

Răsturnare de situaţie. Anunţul făcut de Raed Arafat:...

Autor: Otilia Serescu

15.05.2020, 00:02 1665

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a anunţat, joi seara, că restaurantele, cafenelele şi terasele rămân închise în perioada stării de alertă, el precizând că sunt exceptate de la această regulă restaurantele de tip drive-in sau cele care livrează mâncare la domiciliu.

„Este suspendată temporar activitatea de servise şi consum în spaţiile comune de servise a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, cafenelelor sau altor localuri publice cât şi la tersaele din exterior acestor locaţii. Sunt exceptate, cum erau exceptate şi înainte, activ de prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi a produselor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţiul destinat acestui scop”, potrivit regulilor stabilite de CNSU, odată cu instituirea stării de alertă, şi anunţate de Raed Arafat.

Din 15 mai, în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise se instituie obligativitatea purtării măştii, astfel încât nasul şi gura sa fie acoperite.

„Instituţiile publice şi operatorii economici publici şi privaţi au obligaţia organizării activităţii, astfel încât munca să se defţşoare de la domiciliul angajaţilor, iar dacă activitatea desfălurată nu permite acest lucru să ia măsuri pentru: asigurarea triajului epidemiologic, dezinfectarea mâinilor, respectarea reguilor în birourile cu spaţii ciomune, decalarea programului de lucru pentru entităţile cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, astfel încât începerea, respectiv terminarea programului de lucru să se realizeze la intervale de minim o oră, pe parcursul a minim trei ore, în tranşe de minim 20% din personal”, a anunţat Arafat.

Conform sursei citate, instituţiile publice şi operatorii economici care desfăşoară activităţi economice de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, iau măsuri pentru organizarea activităţilor astfel: accesul să fie organizat pentru a fi asigurată o suprafaţă minimă de 4mp, pentru fiecare client şi persoană şi o distanţă minimă de 2 mp pentru oricare două persoane apropiate; să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală depăşeşte 37,3 grade Celsius şi să asigure dezinfectarea suprafeţelor expuse şi evitarea algomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat şi a ghişeelor.

De asemenea, Arafat a anunţat că este suspendată, temporar, şi ativitatea de vânzare cu amănuntul din centrele comerciale mai mari de 15.000 de mp.

„Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor şi a transportului rutier de persoane dinspre şi către Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia, pentru o perioadă de 15 zile, începând din 15 mai”, a spus sursa citată.

Şeful DSU a anunţat că din 15 mai se reia activitatea cabinetelor de medicină dentară, activitatea ambulatoriilor de specialitate.

Anunţul privind Hotărârea CNSU a fost făcut cu circa 45 de minute până la momentul în care România va intra în stare de alertă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO