Eveniment

Răspunsul lui Marius Budăi, ministrul Muncii, întrebat dacă sunt bani pentru pensii: Nu răspund cu da sau nu

Răspunsul lui Marius Budăi, ministrul Muncii, întrebat...

Autor: Loredana Ficiu

10.07.2019, 17:00 1246

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, la Târgu-Jiu, că nu poate răspunde cu da sau nu la întrebarea dacă sunt bani la buget pentru plata pensiilor „din respect pentru părinţii şi bunicii noştri”. El a spus că în trimestrul doi din 2019 s-a înregistrat un excedent la fondul de pensii.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată la Târgu-Jiu, că în trimestrul doi al anului excedentul la fondul de pensii este de 218 milioane de lei. Întrebat dacă sunt bani pentru plata pensiilor, ministrul a spus că acest subiect merită o discuţie serioasă, astfel încât nu poate răspunde cu da sau nu.

„Nu răspund cu da au nu. Pot spune da simplu, dar eu zic că merită o discuţie foarte serioasă acest subiect. Am explicat şi nu o să obosesc să explic foarte clar, din respect pentru părinţii şi bunicii noştri, cum le spun eu, pentru că au nevoie, din partea autorităţilor să aibă această siguranţă a zilei de mâine, aşa cu pensiile încă mici pe care le avem în România. Suntem în situaţia în care, în 2017, am avut un deficit la fondul de pensii de aproximativ 18 miliarde de lei. Suntem în situaţia în care în 2018, deficitul a scăzut extrem de mult, spre 4,2 miliarde lei. Am spus eu la un moment dat, spre zero. E un salt foarte mare, de la 18 la 4, de aceea mi-am permis această comparaţie. Suntem în situaţia, într-adevăr, în care în primul trimestru al anului 2019 încă avem deficit la pensii, dar iată că excedentul pe trimestrul doi deja este de 218 milioane de lei, deci uşor uşor creşte aici”, a declarat Marius Budăi.

Ministrul a precizat că în România 6% din PIB se foloseşte pentru plata pensiilor, cu mult sub media înregistrată în Uniunea Europeană.

„Suntem în situaţia în care cu peste 300 de miliarde a crescut Produsul Intern Brut al României, din 2016 până în prezent. În acest an, Produsul Intern al României atinge valoarea de o mie de miliarde, peste o mie de miliarde, 1031 chiar. E premieră pentru România să avem peste o mie de miliarde de euro Produsul Intern Brut al României. Mai mult de atât, suntem în situaţia în care 6% din Produsul Intern Brut se foloseşte pentru plata pensiilor, ori media Uniunii Europene e aproape de 13, deci noi suntem de două ori sub media Uniunii Europene. Toate aceste cifre, coroborate cu estimările de creşteri pe viitor ale Produsului Intern Brut, ne îndreptăţesc să credem, şi mai ales ceea ce s-a întâmplat 2017-2018. Am avut parte de declaraţii iresponsabile, le-am spus eu, din partea colegilor din opoziţie, care spuneau că nu o să mai plătim pensile şi salariile chiar din 2017. Ori acest lucru nu s-a întâmplat”, a spus ministrul Muncii.

Legea privind sistemul public de pensii a fost promulgată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis. Aceasta prevede o creştere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 şi încheind cu 1 septembrie 2021. Şeful statului a declarat că înainte de a promulga Legea pensiilor a discutat cu premierul Viorica Dăncilă care l-a asigurat că a fost făcută o analiză şi există bani pentru majorările de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO