Eveniment

O rara avis, de la privat la stat: Victor Costache, propunerea PNL pentru portofoliul Sănătăţii, vine din spitalul privat Polisano din Sibiu, deţinut de Medlife, şi vrea să introducă asigurări de sănătate complementare

Victor Costache, chirurg cardiovascular

Victor Costache, chirurg cardiovascular

Autor: Georgiana Mihalache

31.10.2019, 07:30 2274

Medicul Victor Costache spune că o soluţie pentru mai multe fonduri în sistemul de sănătate este introducerea de asigurări de sănătate complementare, iar investiţiile trebuie prioritizate. El a primit aviz pozitiv la audierile din Parlament.

„Cum aducem mai mulţi bani în sistem. Una dintre soluţii este introducerea de asigurări de sănătate complementare. Acestea există în mediul privat, dar sistemul nu funcţionează pentru că nu există o centralizare“, a spus Victor Costache la audierea din Parlament.

Victor Costache este chirurg cardiovascular, cu specializare în Franţa, iar în 2013 s-a întors în România ca medic la spitalul Polisano din Sibiu.

PNL are câteva propuneri pentru organizarea sistemului sanitar, însă nu oferă cifre care să arate impactul acestor măsuri. De exemplu, în programul partidului se arată că în urma unor reglementări ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spitalele de stat vor putea să înregistreze venituri proprii. De asemenea, guvernul vrea să stimuleze asigurările de sănătate private complementare, subiectul despre care a vorbit şi ministrul propus, însă nu a prezentat concret pachetul de măsuri.

Alte măsuri propuse sunt investiţiile în cele 367 de spitalele publice, „acolo unde există condiţii insalubre sau care pun în pericol siguranţa pacienţilor“.

„Voi face un audit din primele zile pentru a face o radiografie corectă a situaţiei investiţiilor. Evident, trebuie regândit modul în care se prioritizează aceste investiţii. Ştiu că la nivelul Casei bugetul, creditele sunt executate, calendarul este la zi şi vom fi descoperiţi“, a mai spus Costache la audierea din Parlament.

Ministerul Sănătăţii are un buget de 9,5 miliarde de lei în 2019, iar Casa Naţională de Sănătate are un buget de 37,8 miliarde de lei în 2019, sume record care intră în sistemul medical anul acesta. În continuare, cu toate că s-au făcut investiţii şi în sistemul de stat, pacienţii aşteaptă luni de zile pentru a beneficia de analize gratuite, pe baza biletului de trimitere şi a contribuţiilor plătite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO