Eveniment

Raport EY: Energiile regenerabile pot accelera decarbonarea sectorului energetic din România, dar iniţiativele publice trebuie să se sincronizeze cu intenţiile de business

Raport EY: Energiile regenerabile pot accelera...

Autor: Cristina Bellu

02.04.2021, 00:05 125

Potenţialul energiei regenerabile pe piaţa locală poate deveni motorul decarbonării sectorului energetic românesc, atâta timp cât iniţiativele publice se sincronizează cu intenţiile de business, potrivit unei analize a EY.

„Accelerarea tranziţiei către energie regenerabilă este un obiectiv economic necesar în contextul preţurilor CO2 actuale, al preţurilor tehnologiilor regenerabile, al fondurilor europene, dar şi al unui mix energetic sustenabil“, spune Mihai Drăghici, senior manager, consulting, EY România.

„Decarbonarea“ este un subiect foarte sensibil pentru România, în condiţiile în care UE doreşte ca până în 2050 să nu mai polueze practic. Aşa că sectorul energiei pe bază de cărbune ar trebui închis – 16% din energia României vine azi din cărbune. Însă, potrivit analizei citate, România a atins în 2020 obiectivul de 24% din consumul de energie total provenit din surse regenerabile. Pentru 2030, noul obiectiv stabilit de guvernul român este de 30,7%, realizabil prin adăugarea a 7GW în capacitate regenerabilă.

În ceea ce priveşte consumul de energie, conform datelor Eurostat, în 2019 puţin peste 24% din consumul de energie au provenit din surse regenerabile de energie, plasând România pe locul 10 în UE şi peste nivelul mediu al Uniunii.

În 2020, producţia de energie electrică din România provenea în proporţie de 12,4% energie eoliană, 3,4% din panouri solare fotovoltaice şi 27,6% din hidroenergie.

În total, producţia de energie regenerabilă (eoliană, fotovoltaică şi biomasă) a reprezentat 16% din total.

Emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu peste 50% faţă de nivelurile din 1990 datorită unei reduceri semnificative a cererii de energie şi a activităţii industriale, creşterii eficienţei energetice şi conformării treptate la standarde de mediu mai restrictive. În prezent, energia reprezintă încă sursa principală de emisii, reprezentând 2/3 din emisiile naţionale de gaze cu efect de seră, urmate de agricultură şi industrieş1ţ.

„România are un uşor avans din perspectiva ponderii energiei din surse regenerabile faţă de media Uniunii Europene, dar în acelaşi timp suntem în topul ţărilor din UE din perspectiva dependenţei de cărbune pentru generarea energiei electrice la un cost cu aproximativ 50% peste preţul mediu din piaţa de energie în 2020“, adaugă Mihai Drăghici, în analiza citată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO