Eveniment

Randamentul investitiilor in spatiile de birouri clasa A, in scadere

30.05.2006, 00:00 23

Randamentul investitiilor in spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti se va reduce in a doua jumatate a acestui an pana al 7,5%-8%, comparativ cu nivelul de 8-8,5% inregistrat in 2005, releva un studiu realizat de compania imobiliara CB Richard Ellis (CBRE).

Aceasta evolutie descendenta continua trendul de anul trecut, cand randamentul investitiilor a inregistrat o scadere de 3,5% fata de 2004, se arata in acelasi studiu.

"In a doua jumatate a anului 2004, nivelul randamentelor varia intre 12% si 12,5% si doar intr-un an acestea s-au redus la 8-8,5%. Aceasta tendinta se va mentine si in cursul anului 2006, dar scaderea nu va mai fi atat de accentuata", au apreciat analistii CBRE.

Reducerea randamentelor se traduce in cresterea perioadei de recuperare a investitiei si are loc pe fondul interesului crescut al investitorilor, care se manifesta mai ales pentru segmentul spatiilor de birouri.

Cu toate acestea, piata romaneasca ramane printre cele mai atractive din Europa din punctul de vedere al randamentelor investitiilor imobiliare. Daca in Varsovia, Budapesta si Praga randamentul pentru sectorul spatiilor de birouri este de 6%, capitalele vest-europene ofera niveluri de doar 4%. Randamente mai mari decat in Bucuresti se inregistreaza doar in investitiile imobiliare din Sofia si Moscova.

Analistii CBRE apreciaza ca, datorita ratei de neocupare scazute inregistrate in prezent, nivelul chiriilor pentru birourile de clasa A va inregistra o crestere usoara, ajungand la 19-19,50 euro/mp/luna in acest an, comparativ cu preturile de inchiriere din a doua jumatate a anului trecut, care erau cuprinse intre 18,50 si 19 euro/mp/luna.

Incepand cu 2007, se apreciaza ca diferenta dintre cerere si oferta se va diminua, conducand la o scadere usoara a nivelului chiriilor, corelata cu orientarea dezvoltatorilor imobiliari spre orasele de provincie cu peste 200.000 de locuitori.

In acest an, cererea cea mai mare pentru spatile de birouri clasa A va proveni de la institutiile bancare si financiare, companiile de IT, telecom si servicii.

Studiul CB Richard Ellis mai precizeaza ca pana la sfarsitul acestui an vor fi livrati pe piata aproximativ 172.000 mp de spatii de birouri, dintre care 51% vor fi birouri de clasa A. Analistii apreciaza ca lipsa birourilor de calitate ii determina pe potentialii chiriasi sa inceapa cautarea unui spatiu cu un an inainte de data relocarii.

Cea mai atractiva zona pentru investitorii in spatii de birouri este zona Piata Victoriei, care concentreaza aproximativ 60.000 mp din spatiile propuse spre finalizare in 2006.

Analistii imobiliari apreciaza ca oferta spatiilor de birouri "de calitate" este foarte limitata in Capitala si nu acopera cererea in crestere. Acest fapt determina fondurile de investitii sa se orienteze catre asocierea cu dezvoltatori locali cu experienta pentru construirea de spatii de birouri ce vor fi ulterior inchiriate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO