Eveniment

Raed Arafat, despre coronavirus: COVID-19 este mai periculos decât gripa pentru că nu există vaccin şi tratament

Raed Arafat, despre coronavirus: COVID-19 este mai...

Autor: Anamaria Cadis, Mediafax

02.03.2020, 17:54 640

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat a explicat că noul coronavirus are o rată a mortalităţii mult mai mare decât gripa sezonieră, dar acest lucru se datorează în principal lipsei unui vaccin şi a unui tratament specific. 

„În cazul gripei sezoniere rata mortalităţii se situează între 0,5 şi 1%. Şi aici suntem la o rată a mortalităţii de 3%. În final este cam de 3 ori mai mare. Dar este mult mai mică decât alte coronavirusuri care au apărut precum SARS sau MERS care şi au mortalitate de 10% sau 30%”, a declarat Raed Arafat în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”.

Secretarul de stat a explicat că statisticile privind mortalitatea la gripa sezonieră diferă de la ţară la ţară, dar spune că indiferent că mortalitatea este de 30 de ori mai mare, sau de 3 ori mai mare, decât la virusul gripal, Covid-19 este ”un virus care nu este la fel de agresiv ca virusul SARS sau MERS. Este un virus care afectează foarte mulţi, sunt puţini care ajung, din fericire, să aibă complicaţii”.

Arafat spune că spre deosebire de virusul gripei sezoniere care avea mortalitatea mai ridicată la gravide, la copii şi la persoanele vârstnice, COVID-19 afectează într-o măsură mai mare doar persoanele cu vârstă de peste 65 de ani.

„Rata mortalităţi generale este de 2,5 – 3, pentru categoria de vârstă de 75-80 de ani se ajunge la 14,8%. Care tot este sub nivelul virusului care cauzează MERS care este de 35%”, a explicat Raed Arafat.

Fondatorul SMURD în România a mai spus că marea problemă privind noul coronavirus este lipsa unui vaccin şi din acest motiv se încearcă limitarea răspândirii.

„La virusul gripei mortalitatea ar fi fost mult mai mare dacă nu aveam vaccin, dar având vaccin limităm mortalitatea şi răspândirea virusului. Dar la COVID-19 nu avem la acest moment un vaccin şi nici un tratament. Dacă la AH1N1 a mers Tamiflu ca tratament, aici nu avem tratament. De aceea se încearcă limitarea răspândirii, adică să-l limităm cât mai mult. Virusul se va răspândi încet, încet şi va ajunge şi în mai multe ţări. Dar poate că unele vor fi mai afectate decât altele”, a conchis secretarul de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO