Eveniment

Radiografia restanţelor PMB: Datoriile curente ale Primăriei sunt cumulate la un total de 2,5 mld. lei. Instituţia cere sprijinul Guvernului

Radiografia restanţelor PMB: Datoriile curente ale...

Autor: Laura Buciu

14.01.2021, 12:55 103

Datoriile curente, „pe care trebuie să le plăti acum”, ale Primăriei Capitalei sunt de 2,5 miliarde de lei, egale, potrivit primarului Nicuşor Dan, cu costul podului de la Brăila, peste Dunăre sau cu costul metroului din Drumul Taberei. Dan cere sprijinul Guvernului.

Nicuşor Dan a spus, joi, într-o conferinţă de presă, care sunt datoriile curente ale Primăriei Capitalei.

„Datoriile curente ale Primăriei Capitalei sunt 2,5 miliarde de lei. Vreau să înţelegeţi sau să exemplific ce înseamnă 2,5 miliarde de lei. Înseamnă aproximativ cât a costat metroul din Drumul Taberei. Înseamnă aproximativ cât costă podul de la Brăila peste Dunăre sau înseamnă 10.000 de apartamente. Şi toţi banii ăştia noi ar trebui să îi plătim acum”, a spus Dan.

Primarul a acuzat fosta administraţie, pentru că s-a ajuns aici din cauza „floricelelor şi concertelor şi târgurilor”.

„Conturile Primăriei Capitalei sunt poprite începând cu luna august. Acesta este motivul pentru care nu putem plăti nicio lucrare de investiţie. Sunt foarte empatic cu problemele multor oameni care sunt afectaţi de asta. Prelungirea Ghencea de exemplu, sunt mulţi oameni care mi-au scris. Nu putem să continuăm lucrările pe Prelungirea Ghencea până când nu vom debloca această situaţie financiară”, a afirmat primarul general.

Acesta spune că există o singură soluţie pentru ieşirea din impas: sprijinul Guvernului.

„Soluţia la problema financiară pe care o avem e una singură: avem nevoie de sprijinul Guvernului. Nu cerem bani, adică nu cerem din bugetul de stat bani mai mulţi decât banii pe care îi iau alte autorităţi locale. Cerem, în schimb, două lucruri: cerem ca datoria pe care noi o avem către ANAF prin intermediul STB-ului să ne fie eşalonată începând cu anul 2022 şi cerem să ne fi ridicat plafonul de îndatorare, pentru ca începând din 2021 investiţiile să fie finanţate exclusiv din fonduri europene şi din împrumuturi”, a explicat Nicuşor Dan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO