Eveniment

"Nu avem o piata ipotecara adevarata"

01.06.2005, 20:04 14

Avocatii, brokerii, dezvoltatorii imobiliari si bancherii afirma la unison ca Romania nu are deocamdata o piata ipotecara adevarata.

Pentru aceasta este nevoie de un pachet de legi care sa prevada tranzactionarea obligatiunilor ipotecare sau constituirea de ipoteci pe bunuri viitoare, este una din concluziile seminarului organizat de Ziarul Financiar impreuna cu BRD, CarpatCement si Neocasa pe tema "Drumul catre luarea deciziei: casa sau apartament la bloc?".

O alta concluzie indica faptul ca romanii prefera constructia de case noi in locul apartamentelor vechi, apeland cel mai des la creditul imobiliar ca modalitate de finantare.

"In acest moment, nu avem o piata ipotecara adevarata in Romania. Nu putem avea asa ceva pana nu vom putea tranzactiona obligatiuni ipotecare", afirma Rozaura Stanescu, director dezvoltare produse in cadrul Departamentului de Strategie si Marketing in cadrul BRD-Groupe Societe Generale, unul dintre principalii jucatori de pe piata finantarilor imobiliare.

Ca tendinta, creditul imobiliar a prins mai bine clientii, fiind mai accesibil comparativ cu creditul ipotecar.

In momentul de fata, creditul ipotecar creeaza anumite constrageri asupra clientilor persoane fizice, fapt care a condus la ponderea mare a celorlalte tipuri de credite in portofoliul BRD-GSG, a mai spus reprezentantul bancii. Un deziderat al legii creditelor ipotecare il constituie si simplificarea procedurilor de acordare a finantarilor pentru achizitia de imobile.

Anul acesta, se estimeaza ca in proportie de peste 60% cumparatorii spatiilor rezidentiale vor opta pentru achitarea acestora prin intermediul creditelor ipotecare.

Momentul introducerii pentru prima oara a creditului pentru achizitia de imobile pe piata romaneasca a potentat cererile de imobile, fapt ce a condus in prima faza la diversificarea proiectelor si la cresterea preturilor.

"Asteptam normele legislative care sa permita tranzactionarea libera a obligatiilor ipotecare pe piata romaneasca, moment ce va coincide cu dezvoltarea puternica a finantarilor ipotecare", a mai spus Stanescu.

"In perioada care urmeaza, Parlamentul roman va vota Legea proprietatii, un pachet de masuri legislative care va reglementa statutul proprietatilor imobiliare, precum si piata creditelor ipotecare", a declarat Laszlo Borbely, ministrul delegat al lucrarilor publice si amenajarii teritoriului.

Acelasi pachet de norme urmeaza sa reduca rolul jucat de ANL (Agentia Nationala pentru Locuinte) pe piata imobiliara.

"Pana in prezent, ANL a jucat un rol privilegiat pe piata imobiliara, lucru care se va schimba in viitorul apropiat. Deasemenea, intentionam sa renuntam la subventia de 20% pentru imobilele noi realizate in cadrul ANL", a mai precizat Borbely. El a adaugat ca astfel statul isi schimba pozitia pe piata imobiliara.

Mihai Rohan, director general la CarpatCement, confirma ca motorul pietei constructiilor il constituie constructiile noi, segment care a atras multe investitii straine in sectorul de producere de materiale de constructii in ultima vreme.

"Cererea de constructii noi, de case noi, este in crestere si este indiscutabil mai mare decat lucrarile de renovare", a spus Mihai Rohan, care conduce operatiunile din Romania ale grupului german HeidelbergCement. Grupul activeaza in producerea de betoane, ciment si agregate.

Acesta a recomandat ca solutie constructiva betonul, care este "de 100 de ori mai rezistent decat metalul".

Revigorarea pietei imobiliare va aparea dupa ce va fi aprobat un pachet de legi care sa creeze mecanismele necesare.

Legea bancilor ipotecare si a obligatiilor ipotecare va duce la infiintarea unor banci a caror activitate va fi exclusiv acordarea de astfel de credite.

"Vor fi multe banci ipotecare straine care vor decide sa intre si pe piata romaneasca", spune Adrian Bulboaca, managing associate in cadrul biroului local al casei de avocatura britanice Linklaters.

Noul cadru legislativ va permite crearea de ipoteci pe bunuri viitoare, accesul la finantare prin emisiuni de obligatiuni ipotecare exclusiv in temeiul portofoliului de credite, precum si dobandirea de drepturi privilegiate de catre detinatorii de obligatiuni ipotecare, adauga Bulboaca.

De asemenea, introducerea noului pachet legislativ va reglementa achizitionarea de portofolii de creante sau va permite reglementarea constituirii de garantii pe drepturile decurgand din politele de asigurare.

"Recent, am avut o solicitare de la o banca germana, care intentiona sa cumpere portofoliul de creante ale unei banci romanesti, creante ce constau in credite imobiliare. In lipsa legislatiei aferente, tranzactia a cazut", afirma reprezentantul firmei de avocati Linklaters.

"Cererea mare de locuinte din ultimul timp - fie ele la bloc sau la casa - a facut ca piata de constructii din Romania sa cunoasca un ritm extrem de alert de dezvoltare. Observam, in calitate de actori pe piata constructiilor sau de simpli cumparatori, aparitia unei largi varietati de optiuni in ceea ce priveste materialele de constructii, cu preturi pentru buzunarul fiecaruia", a comentat Mihai Rohan. adrian.mirsanu@zf.ro ; alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO