Eveniment

"Agricultura" intra in focul negocierilor cu UE

23.10.2003, 00:00 12

Ministerul Integrarii Europene incepe saptamana viitoare la Bruxelles primele discutii pe margine capitolului de negociere "Agricultura", de departe cel mai dificil dosar - din totalul de 30 - aflat pe agenda negocierilor cu Comisia Europeana.
Ministrul Integrarii Vasile Puscas a declarat ieri ca Romania va negocia la sange acest capitol, dat fiind importanta si ponderea pe care agricultura o ocupa in economia romaneasca. In sectorul agricol din Romania, unul dintre cele mai neperformante din intreaga Europa, lucreaza 40% din totalul fortei de munca. In momentul integrarii, agricultura noastra de subzistenta va trebui sa dea piept cu agricultura supertehnlogizata si puternic subventionata (peste 40 de miliarde de euro anual) a Uniunii Europene. In trecut problema a fost rezolvata prin impunerea unor bariere vamale care atingeau, de pilda, in 1997, 200%. Treptat, acestea au fost reduse in acord cu cerintele UE, iar la momentul integrarii toate barierele vamale vor fi eliminate. Cum va rezista agricultura romaneasca concurentei acerbe de pe piata interna a Uniunii (din care va face parte)  este greu de spus la acest moment. Oficialii romani spera insa ca, in negocierile care vor fi extrem de dure, sa obtina acceptul UE ca, pentru un numar de ani de la integrare, sa poata impune taxe de salvgardare in fata produselor europene mai bune si mai ieftine. Deocamdata Comisia Europeana nici nu vrea sa auda. Concurenta careia va trebui sa faca fata nu este singura problema a agriculturii romanesti. Uniunea isi subventioneaza agricultura prin intermediul Planului Agricol Comun - fermierii primesc o anume suma de bani drept subventie pentru cresterea animalelor, pentru compensarea pierderilor in raport cu preturile internationale, pentru incurajarea abandonarii unui anumit tip de productie, daca aceasta este excedentara pe piata Uniunii, si multe altele. In aceeasi vreme, fermierilor li se garanteaza productia printr-un sistem de preturi - unul dintre cele mai importante fiind garantarea unui pret de interventie (pretul la care statul poate cumpara produsele de la fermieri).
Pentru ca nivelul productiei sa ramana sub control exista o supraveghere stricta a productiei - asa-zisul sistem de cote. Acesta garanteaza pentru fiecare stat membru al UE o anumita cota de productie la nivel national si permite fermierilor producerea unei cantitati maxime de produse. Depasirea acestei cantitati este aspru penalizata. Pentru Romania, acest ultim aspect este extrem de important -  intrucat dintre tarile candidate la integrare, ea ocupa locul al doilea dupa Polonia, ca suprafata agricola. Ca eficienta, Romania este in spatele tuturor tarilor candidate. Or, stabilirea cotelor se face anual luandu-se in calcul media productiei pe trei ani, considerati de referinta, pentru agricultura unui stat. Daca Comisia Europeana calculeaza pentru Romania cotele folosind ca date de referinta niste ani in care agricultura a fost la pamant s-ar putea trezi in situatia ca ii va fi interzis sa produca mai mult decat producea inainte de integrare intr-un an mediu. Ministrul Integrarii a declarat ieri ca Romania va negocia pana in ultima clipa acest dosar. "Am primit mandat de la primul ministru sa sustinem clar ca, daca agricultura noastra este slaba acum are un potential foarte mare", iar dupa integrare va influenta atat piata comuna cat si piata internationala, a spus Vasile Puscas.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO