Eveniment

PwC: Partea „bună“ a coşmarului medical. România are oportunitatea de a recupera mai repede decalajele faţă de occident în urma crizei. Relansarea economică depinde de ritmul vaccinării, de accesul IMM-urilor la investiţii şi de crearea de proiecte care pot atrage fondurile europene

Ionuţ Simion, country managing partner PwC România: Este o oportunitate această criză să recuperăm accelerat decalajele faţă de ţările occidentale. Ne dă posibilitatea, dacă acţionăm cu înţelepciune, să stimulăm listarea la Bursă, dezvoltarea activităţii în sectorul bursier, astfel încât să atragem resursele pe piaţă şi să le dăm posibilitatea IMM-urilor să le crească capacitatea de dezvoltare şi extindere

Ionuţ Simion, country managing partner PwC România: Este o oportunitate această criză să recuperăm accelerat decalajele faţă de ţările occidentale. Ne dă posibilitatea, dacă acţionăm cu înţelepciune, să stimulăm listarea la Bursă, dezvoltarea activităţii în sectorul bursier, astfel încât să atragem resursele pe piaţă şi să le dăm posibilitatea IMM-urilor să le crească capacitatea de dezvoltare şi extindere

Autor: Răzvan Botea

11.03.2021, 00:07 585

Criza este o oportunitate pentru România de a recupera mai repede decalajele faţă de ţările occidentale. Nu se pune problema finanţării relansării economiei, atât din fondurile europene, cât şi din partea băncilor, însă este nevoie de proiecte scalabile, au fost unele dintre concluziile unui eveniment organizat miercuri de PwC România.

„Este o oportunitate această criză să recuperăm accelerat decalajele faţă de ţările occidentale. Ne dă posibilitatea, dacă acţionăm cu înţelepciune, să stimulăm listarea la Bursă, dezvoltarea activităţii în sectorul bursier, astfel încât să atragem resursele pe piaţă şi să le dăm posibilitatea IMM-urilor să le crească capacitatea de dezvoltare şi extindere“, a concluzionat Ionuţ Simion, country managing partner PwC România, în cadrul evenimentului.

El a mai spus că obiectivele sunt legate de listarea mai multor companii la bursă, asigurarea accesului IMM-urilor la finanţare pentru investiţii şi crearea de proiecte care să atragă fonduri europene. Relansarea economică depinde, în bună măsură, şi de evoluţia vaccinării.

„Toate aceste obiective sunt subsumate celor 3 obiective: accelerarea vaccinării populaţiei, să asigurăm accesul unul număr cât mai mare de IMM-uri la fonduri europene şi să reuşim să creăm acele proiecte scalabile care pot atrage fondurile europene“, a mai spus Ionuţ Simion.

Dan Barna, vicepremierul României, a spus, în cadrul evenimentului, că România nu va avea în următorii ani probleme de finanţare, atât din fonduri europene, cât şi prin fonduri private.

„România în următorul an şi următorii ani nu o să aibă o problemă de finanţare pentru că există fonduri prin Uniunea Europeană, PNRR şi pentru că există, prin contextul în care ne aflăm noi acum, o stabilitate şi ne-am descurcat decent în pandemie. Există o disponibilitate de resursă financiară şi din mediul privat şi fonduri europene la dispoziţia noastră“, a spus el.

Dan Barna, vicepremierul României: Provocarea reală pe care noi o avem este să creăm proiecte care să atragă aceşti bani. Asta e de fapt miza, ăsta e pariul pe care eu şi colegii din guvern suntem obligaţi să-l câştigăm.

Dan Barna admite însă că provocarea va fi crearea de proiecte care să fie finanţabile: „Provocarea reală pe care noi o avem este să creăm proiecte care să atragă aceşti bani. Asta e de fapt miza, ăsta e pariul pe care eu şi colegii din guvern suntem obligaţi să-l câştigăm. Nu o să mai putem să spunem că s-ar face dar nu sunt bani. Chiar sunt bani, la propriu şi în sistemul bancar, şi în piaţa privată şi resurse dintre acestea, să le zic sistemice, la nivel european.“

Omer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania, a spus că în 2020 Banca Transilvania a acordate 145.000 de credite şi cele două luni de lockdown au fost recuperate aproape în totalitate. În opinia sa, în 2021 sunt foarte multe oportunităţi de investiţii: „2020 cred că pentru toţi a fost un an de adaptare, de rezilienţă. Anul trecut am încercat să fim prezenţi, activi, să dăm puţină siguranţă, normalitate. Ne-au ajutat şi pro­grame precum IMM Invest.“

„Am reuşit să acordăm 145.000 de credite. Am recuperat o mare parte din pierderea din T2. Ianuarie 2021 a fost o lună record pentru noi. Avem toate premisele să mergem mai departe. Sunt foarte multe oportunităţi de investiţii“, a spus Tetik.

Relansarea investiţiilor şi economiei stă sub semnul evoluţiei vaccinării însă.

Mihai Marcu, CEO-ul MedLife, a spus, în cadrul aceluiaşi eveniment, că este nevoie ca guvernul să ia măsuri pentru a creşte ritmul vaccinărilor. El crede că impasul care ar putea să apară în campania de vaccinare ar putea fi în iunie-iulie, când vor fi disponibile vaccinuri, dar vor fi persoane care nu vor să se vaccineze.

„Vaccinuri sunt. Miza va apărea în iunie-iulie când vor fi vaccinuri şi nu vor fi persoane care vor să se vaccineze. Cred că asta trebuie pregătită cu mare atenţie şi cred că trebuie să facă parte din discursul public în mod constant“, a spus Mihai Marcu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO