Eveniment

PwC: Nu credem că majorarea de taxe sau introducerea de taxe noi vor avea efectul scontat, ci din contră, ar împovăra mediul de business şi ar frâna creşterea economică

PwC: Nu credem că majorarea de taxe sau introducerea de...

Autor: Răzvan Botea

18.11.2021, 09:00 52

În cadrul discuţiilor din posibila viitoare coaliţiei PSD-PNL a fost abordat sistematic subiectul introducerii de taxe noi sau majorarea unor taxe, cum ar fi taxele pe proprietate. Discuţiile vin în contextul în care, pe de-o parte guvernul viitor va trebui să abordeze serios problema deficitului bugetar şi să îl scadă până la sub 3% din  PIB în anii următori, şi pe de altă parte se discută creşterea cheltuielilor cum ar fi majorarea pensiilor.

Daniel Anghel, partener PwC România este de părere că introducerea de noi taxe nu ar avea efectul scontat, adică acela de a aduce mai multe venituri la bugetul de stat. Din contră, spune el, într-un context delicat precum pandemia care încă nu s-a încheiat, creşterea fiscalităţii ar frâna creşterea economică şi ar împovăra mediul de afaceri.

„Cele mai importante două elemente care vor ţine titlul în 2021 este îmbunătăţirea colectării şi majorarea bazei de impozitare.  În acest context dificil pentru companii nu credem că majorarea de taxe sau introducerea de taxe noi vor avea efectul scontat, ci, din contră, nu ar face altceva decât să împovăreze mediul de afaceri şi să frâneze creşterea economică”, a mai spus Daniel Anghel.

În aceste condiţii, îmbunătăţirea colectării la bugetul de stat prin digitalizare rămâne cea mai bună soluţie, sunt de părere consultanţii fiscali. Spaţiu există, pentru că România nu colectează o treime din TVA-ul pe care ar trebui să îl colecteze, iar veniturile din taxe, impozite şi contribuţii la bugetul de stat sunt sub 30% din PIB, la o medie europeană de peste 40%.

„Polonia este un exemplu de succes. A început în 2016 cu acest program SAF-T şi în anul imediat următor a înregistrat o creştere a încasărilor de TVA cu mai bine de 30% la bugetul statului, ceea ce le-a dat curaj să integreze şi să aducă alte măsuri prin mecanisme de tehnologie.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO