Eveniment

PwC: Au fost cresteri salariale, doar pentru a acoperi inflatia

PwC: Au fost cresteri salariale, doar pentru a acoperi inflatia

Ruxandra Stoian, partener al PwC Romania

22.10.2009, 23:13 32

Peste jumatate (58%) din angajatorii prezenti pe piata locala auacordat cresteri salariale in 2009, in vreme ce o treime (32%) aumentinut aceleasi nivel salarial din 2008, potrivit unui studiurealizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers(PwC).

Doar 11% din companii au scazut salarile angajatilor in acestan. "In conditiile unei rate a inflatiei de 7- 8%, majoritateacresterilor salariale au fost intre 5 si 9%, ceea ce inseamna ca nus-a realizat o crestere salariala reala, ci o compensare anivelului inflatiei", sustine Ruxandra Stoian, partener al PwCRomania si director servicii de consultanta in resurse umane,prezenta la "Conferinta de parteneriat strategic cu mediul deafaceri", organizata de HR Club, asociatia profesionistilor inresurse umane din Romania. Stoian a mai precizat ca si anul viitor,cresterile salariale vor fi mai moderate decat in 2008, in sensulcompensarii partiale a ratei inflatiei.

"Nu mai putem vorbi de cresteri salariale uniforme, ci descenarii foarte specifice, in care unele companii combina masuri dereducere a numarului de angajati cu cresteri salariale pentruangajatii ramasi, iar altele vor face angajari, pastrand acelasinivel salarial din 2008. Bonusurile vor fi in mod sigur mai micidecat in anii trecuti, pentru ca toate companiile vor recompensaangajatii atat pentru performanta individuala, dar si pentruperformanta companiei" , adauga Stoian.

Studiul mai arata ca aproape 40% din companiile romanesti suntoptimiste cu privire la evolutia numarului de angajati inurmatoarele sase luni, in sensul ca urmeaza sa mentina acelasinivel din 2008. Totusi, 27% din anagajatorii chestionati cred canumarul de angajati va scadea la finele primului trimestru din2010, iar 22% spun ca vor face concedieri in aceeasi perioada.

"In general, in domeniul IT&C si automotive se vor faceangajari, desi se poate observa ca industria din Romania a avut uninceput al anului destul de dificil, cu concedieri si modificari deprograme de lucru pentru angajati", explica Stoian.

Cele mai putine concedieri vor fi efectuate anul viitor insectorul farmaceutic, numai 10% din companiile locale careactiveaza in acest sector sustinand ca intentioneaza sa renunte lao parte din personal.

La nivel regional, majoritatea angajatorilor (42%) care auparticipat la studiu considera ca numarul de angajati va ramanestabil pana in prima parte a anului viitor, iar aproape 27% spun caacesta va scadea. Cercetarea PwC, realizata in luna septembrie, aluat in considerare un esantion de 600 de companii din EuropaCentrala si de Est, dintre care 180 au fost companii multinationalesi romanesti prezente pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO