Eveniment

Putine alternative la reduceri de personal si salarii la stat

Putine alternative la reduceri de personal si salarii la stat
10.05.2010, 23:15 257

In fata unei situatii pe care nu o mai poate evita, Guvernultrebuie sa traga linie si sa vada adevarul: in ultimii ani, nu doarnumarul angajatilor la stat s-a dublat, ci si salariile lor.
Daca acum 10 ani, numarul salariatilor din administratie si aparareera de 143.000, in 2008 numarul lor ajunsese la 217.000. Deasemenea si salariile lor au crescut, an de an, cu mult mai multdecat a crescut economia. Va reusi statul sa impinga lucrurile sprepozitia de dinaintea exploziei numarului de angajati si asalariilor lor - in conditiile in care chiar FMI spune ca nu existaalta solutie?
Sorin Minea, presedintele producatorului de mezeluri Angst, ocompanie cu peste 800 de angajati, spune ca, in acest moment, nuexista certitudinea sa statul va pune in aplicare masurile anuntatede Traian Basescu: "Asteptam sa vedem in urmatoarele saptamanimasuri reale, pentru ca daca statul nu va incepe sa facadisponibilizari, sa taie din cheltuieli, sa verifice cum suntfolosite subventiile si sa opreasca cresterea evaziunii fiscale,tot economia va plati la toamna".
El este de parere ca o crestere a taxelor (aceasta este una dintreideile PSD, ca alternativa la reducerea salariilor) nu va ajutadeloc economia, ci din contra: "Atunci cand nu au lichiditatisuficiente, companiile nu maresc preturile, ci taie din costuri,altfel ar intra in faliment".
Insa nu doar numarul de salariati a crescut puternic, ci silefurile lor. Daca, in 2000, diferenta dintre salariul mediu netcastigat de functionari si salariul mediu net pe economie era deaproximativ 45 de euro la cursul mediu anual al BNR, in 2005diferenta crestea la 115 euro, pentru ca sa ajunga la 335 de euroin 2007 (cand liberalul Varujan Vosganian era ministru al finantelor si cand salariile au inceput sa creasca foarte puternic inadministratie).
Varujan Vosganian sus tine ca in perioada cat a fost ministru alfinantelor salariile in sectorul public au crescut pentru ca, pe deo parte, economia isi permitea acest lucru, iar, pe de alta parte,multi dintre cei care lucreaza in administratie ar avea studiisuperioare si acest lucru justifica diferenta dintre salariilemedii nete obtinute de functionari si salariul mediu net peeconomie. Numai ca aceste cresteri salariale care au explodat inperioada lui Vosganian pun acum la grea incercare bugetulstatului.
"Da, am dat salarii mai mari. Daca am avut de dat, am dat!", spunefostul ministru. Vosganian sustine ca actualul guvern ar trebui saia bugetul de stat pe 2008, elaborat de cabinetul liberal, si sa ilaplice in 2010, pentru a avea un deficit sub 5%.
Asadar, sa se ia bugetul din 2008, dar sa fie eliminatecheltuielile cu Fondul Proprietatea (0,7% din PIB in 2008),cheltuielile catre primarii (0,7% din PIB) si amenzile pentruprocesele pierdute ale statului (0,3% din PIB) si se va ajunge laun deficit de sub 5%.
Vosganian crede ca alternativa la reducerea salariilor sunt maidegraba concedierile prin injumatatirea numarului de ministere,prin transformarea directiilor agricole in camere de comert sau aMinisterului Agriculturii in agentie. PSD nu vrea nici el reducerisalariale.
Oamenii de afaceri cred insa ca nu exista alternativa laconcedieri. "O crestere a taxelor din partea statului ar fi un gestsinucigas", crede Minea.


Alternativa: PSD, cresterea taxelor; PNL,concedieri

Opozitia vine cu cu propriile-i solutii de depasire a actualuluiimpas. PSD refuza, in continuare, sa accepte scaderile salariale sicele ale pensiilor si ar fi preferat mai degraba cresterea coteiunice si a TVA, insa diferentiat.

  • Victor Ponta, seful PSD, a propus ieri un plan de 10 masuriimediate, ca alternativa la reducerea salariilor: oprofesionalizare a aparatului de colectare a taxelor, odirectionare a luptei impotriva evaziunii fiscale, depolitizareaadministratiei, acordarea de fonduri publice pe prioritati reale,reducerea garantiilor cerute companiilor la contractele publice,oprirea contractelor preferentiale din energie, scurtarea perioadeide evaluare a dosarelor pe fonduri europene, deblocarea programeloreuropene care in acest moment stagneaza, facilitati pentruinvestitorii care creeaza locuri de munca si reluareasubventionarii agriculturii.
  • Liberalii cred ca o solutie la reducerea salariilor ar putea ficoncedierile si restructurarile. Fostul ministru liberal alfinantelor, Varujan Vosganian, crede ca este nevoie deinjumatatirea numarului de ministere sau de transformareadirectiilor agricole in camere de comert. Liberalii au readus indiscutie propunerea de reducere a cotei unice la 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO