Eveniment

Puscas cere evaluarea costurilor de aliniere la normele de mediu

24.06.2003, 00:00 18



Negociatorul-sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, le-a cerut ieri agentilor economici sa raspunda urgent la chestionarele privind costurile si sursele de finantare, precum si durata necesara pentru ca industria romaneasca sa respecte normele europene privind protectia mediului inconjurator.



Pentru capitolul de negociere „Mediu", Romania a solicitat 11 perioade de tranzitie, iar pentru ca aceste perioade sa fie acceptate de catre UE, tara noastra trebuie sa demonstreze de ce normele europene privind protectia mediului pe diferite sectoare nu pot fi aplicate de la momentul aderarii.



„Facem un apel la agentii economici sa ne furnizeze cat mai rapid datele solicitate de Ministerul Apelor Padurilor si Mediului prin chestionarele transmise in cursul lunii aprilie. Altfel, nu vom avea argumente pentru a obtine perioada de tranzitie solicitata. Acest fapt va fi in defavoarea agentilor economici, care va trebui sa faca investitiile pentru alinierea la standardele europene pana in 2007, in loc de o perioada de timp mai lunga. Dupa aderarea la UE, in lipsa acestei perioade de tranzitie, neadaptarea la cerintele Uniunii va avea consecinte grave, care pot merge de la amenzi pana la inchiderea intreprinderilor poluante. Asadar, este in interesul tuturor sa contribuim cat mai rapid la rezolvarea acestei probleme", a declarat Puscas.



Din aprilie, de cand Ministerul Mediului a transmis chestionare si ghiduri continand informatii referitoare la cele mai bune tehnici disponibile, au raspuns numai agentii economici din industria cimentului, a celulozei si hartiei si din industria petrochimica.



"Romania doreste sa finalizeze in perioada urmatoare planurile de implementare a legislatiei europene si dosarele de fundamentare pentru fiecare perioada de tranzitie solicitata. In acest sens, fiecare agent economic trebuie sa prezinte un plan de conformare pentru fiecare instalatie industriala, costurile implicate, sursele de finantare etc", spune Ministerul Integrarii.  miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO