Eveniment

Psiholog: De ce nu poate România împiedica răspândirea epidemiei printr-o nouă stare de urgenţă

Psiholog: De ce nu poate România împiedica...

Autor: Raisa Humeniuc

11.07.2020, 00:00 3486

Nerespectarea regulilor din ultima vreme este în strânsă legătură cu modul în care am făcut tercerea de la starea de urgenţă la starea de alertă: autocontrolul şi disciplina nu reprezintă o caracteristică psihoculturală a românilor, spune psihologul Daniel David,rector al Universităţii Babeş-Bolyai.

Izolarea şi carantina nu par a fi soluţia pentru ca românii să fie feriţi de coronavirus. Nimic nu garantează că, după o nouă perioadă de restricţii, românii nu se vor comporta la fel.

„Este clar că regulile nu sunt bine implementate şi bine respectate, şi asta din mai multe motive. Cauza originală este legată de modul în care am făcut tercerea de la starea de urgenţă la starea de alertă”, a spus psihologul Daniel David, rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Autocontrolul şi disciplina nu sunt o caracteristică psihoculturală a românilor, explică profesorul Daniel David, care a scris şi lucrarea „Psihologia poporului român”.

Potrivit psihologului, românii au tendinţa ca, după starea de urgenţă, să încerce să compenseze perioada în care o parte din comportamente au fost reprimate.

„Pe perioda stării de urgenţă românii au avut un patern comportamental care se leagă de ceea ce noi în psihologie numim supresie. Când elimini condiţiile de supresie, comportamentul suprimat reapare cu o intensitate mai mare, cu o durată mai mare, cu frecvenţă mai mare", a explicat Daniel David.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO