Eveniment

PSD îşi asumă majorarea salariului minim brut cu 25% în 2025, faţă de nivelul actual, ceea ce înseamnă o creştere până la 4.100 de lei brut

PSD îşi asumă majorarea salariului minim brut cu 25%...

Autor: Răzvan Botea

03.04.2024, 00:07 4015

♦ PSD spune că va implementa salariul minim european până la finalul lui 2024, ceea ce înseamnă că salariul minim brut va creşte la circa 4.100 de lei pe lună, începând cu 2025, adică o creştere cu 25% faţă de nivelul actual, de 3.300 de lei brut.

Salariul minim brut ar urma să ajungă, dacă PSD îşi va menţine angajamentul, la circa 4.120 de lei pe lună din 1 ianuarie 2025, conform calculelor ZF pe baza datelor publice. Potrivit directivei europene care stabileşte salariul minim brut european, acesta ar trebui să fie la 50% din salariul mediu brut pe ţară, care ar urma să fie de 8.241 de lei pe lună din 2025. Creşterea salariului minim de la un an la altul ar fi astfel de 25%. În România sunt angajaţi circa 2 mil. de persoane în acest moment cu salariul minim pe economie.

„PSD îşi asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024. În acest sens, specialiştii PSD lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislaţia naţională a directivei euro­pene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană“, potrivit unui comunicat de presă transmis de Partidul Social Democrat (PSD).

Directiva europeană prevede ca salariul mediu european să fie de 50% din salariul mediu brut naţional sau 60% din salariul median. Cum pentru salariul median nu există statistici, guvernul se va uita la salariul mediu brut, a spus Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, la conferinţa ZF HR Trends 2024.

„La salariul minim suntem aproape de a finaliza proiectul de lege care transpune directiva privind salariului minim la nivelul UE. Acea directivă care spune că salariul minim va fi de 50% din salariul mediu sau din median, dar mergem pe mediu, pentru că salariul median nu îl calculează nimeni anual pentru a oferi predictibilitate mediului de afaceri - că mediul de afaceri reclamă de atâţia ani că nu este predicti­bilitate în stabilirea salariului minim şi ca acesta este stabilit arbitrar mai mult de către guvern“, a spus Cristian Vasilcoiu la ZF HR Trends 2024.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO