Eveniment

Protestele din Bucureşti s-au mutat la Cotroceni

Protestele din Bucureşti s-au mutat la Cotroceni

Autor: Dorin Oancea

02.10.2021, 21:47 89

O mare parte din protestatarii din Piaţa Victoriei se află în prezent în faţa Palatului Cotroceni, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis se află în Germania. 

În Bucureşti, în Piaţa Victoriei şi la Unversitate au avut loc proteste faţă de restricţiile impuse de autorităţi pentru limitarea Covid-19.

Proteste au loc şi la Craiova, la Cluj-Napoca şi la Iaşi, unde numărul participanţilor variază de la câteva zeci la câteva sute.

Protestul iniţiat în Piaţa Universităţii a fost organizat de AUR.

Numărul participanţilor a crescut de la câteva sute la câteva mii.

Protestatarii solicită ridicarea stării de alertă, renunţarea la impunerea directă sau indirectă a vaccinării, renunţarea la folosirea certificatului verde, precum şi menţinerea unităţilor de învăţământ deschise, fără constrângeri, dar şi accesul nediscriminatori la servicii de sănătate, fără transformarea unor spitale în unităţi Covid. O altă revendicare priveşte plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Alexandru Iacob, a spus, sâmbătă, la Aleph News, că momentan nu se aplică amenzi, deşi numărul participanţilor este cu mult mai mare faţă de limita prevăzută de lege. „Nu aş vrea să fac o estimare, pentru că nu aş vrea să greşim. Sunt mai multe de 100 de persoane, aşa cum prevede legea în situaţia de faţă. La momentul actual ne concentrăm pe siguranţa participanţilor. Avem organizatori declaraţi, aşa că ne va fi mai uşor. E important să se poarte masca şi să păstreze distanţarea. Indiferent de situaţie, noi facem recomandări. De asemenea, le recomandăm şi se delimiteze de incidente şi să anunţe echipajele de jandarmi”, a spus Alexandru Iacob.

Jandarmeria a comunicat că măsurile coercitive vor fi discutate după terminarea protestului. „Nu facem un scop din a sancţiona cetăţenii. Nu vrem să considere nimeni că discuţiile despre sancţiuni sunt o intimidare la adresa participanţilor”, a comunicat Jandameria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO