Eveniment

Proteste violente faţă de vaccinare pe insulele franceze Martinica şi Guadelupa. Forţele de ordine au fost atacate cu arme de foc

Proteste violente faţă de vaccinare pe insulele...

Autor: Mediafax

23.11.2021, 17:15 295

Proteste extrem de violente faţă de utilizarea certificatelor COVID-19 şi faţă de impunerea vaccinării pentru unele categorii profesionale au loc pe insulele franceze Martinica şi Guadelupa, forţele de ordine fiind vizate de focuri de armă, informează postul France Bleu.

Manifestanţii au construit baricade pe principalele şosele şi au provocat incendii în Martinica. Cele mai grave violenţe se înregistrează în oraşul Fort-de-France.

Protestele au fost organizate la apelul a 17 organizaţii sindicale, care denunţă obligativitatea vaccinării personalului medical şi erodarea nivelului de trai.

Agenţii de poliţie care au intervenit pentru deblocarea şoselelor şi pompierii au fost atacaţi cu arme de foc.

"Am intervenit la două incendii de pubele în cartierul Sainte-Thérèse. Am fost atacaţi cu sticle incendiare. Au fost aprinse alte pubele de gunoi. Patrulele au fost atacate de mai multe ori cu arme de calibrul 9 mm, dar au reuşit să scape. Au fost atacate vehiculele", a declarat Joël Larcher, şeful Departamentului de Ordine Publică din Fort-de-France.

Între timp, violenţele continuă şi pe Insula Guadelupa, unde jandarmii au fost atacaţi, de asemenea, cu arme de foc. "Situaţia este foarte dificilă, sunt utilizate gloanţe reale împotriva forţelor de ordine, restabilirea ordinii publice este o condiţie pentru orice fel de dialog", a declarat Gérald Darmanin, ministrul francez de Interne, citat de postul France Inter.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a declarat luni profund preocupat de situaţia "foarte explozivă" din teritoriul francez Guadelupa. Liderul de la Paris susţinea că este vorba doar de o problemă "locală".

Guvernul Franţei a fost nevoit să trimită efective suplimentare ale serviciilor de securitate în Guadelupa şi Martinica, unde numeroase magazine au fost incendiate şi jefuite de protestatari. Angajaţii unităţilor medicale sunt în grevă în semn de protest faţă de impunerea vaccinării anticoronavirus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO