Eveniment

Proteste. Vaslui. Gaze de şist. Americani. Chevron. Jandarmi. „Murim, luptăm, Pungeştiul apărăm“

Proteste. Vaslui. Gaze de şist. Americani. Chevron....

Autor: Teodor Istrate

16.10.2013, 20:14 342

Jandarmii au intervenit în forţă ieri în rândul protestatarilor din localitatea Siliştea (Vaslui) pentru a elibera şoseaua pe care aceştia o blocaseră, mulţi dintre manifestanţi fiind bruscaţi şi luaţi pe sus de forţele de ordine.

Celor peste 200 de jandarmi mobilizaţi încă de ieri la Siliştea, în judeţul Vaslui, unde au avut loc proteste faţă de explorarea gazelor de şist de către americanii de la Chevron, li s-au alăturat după-amiază alţi 50 pentru a-i ajuta să elibereze drumul judeţean blocat de manifestanţi.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea. Însă localnicii protestează faţă de acest proiect blocând drumurile.

Un reprezentant al Jandarmeriei a încercat să le explice ieri oamenilor că încalcă legea, solicitându-le să elibereze zona. „Este un moment extrem de dificil, dumneavoastră sunteţi exponenţii încălcării legii, vă rugăm să eliberaţi zona, facem apel la raţiune şi calm. Blocarea unui drum public este o ilegalitate şi vrem să-l redăm circulaţiei“, a spus re­prezentantul Jandarmeriei.

În pofida apelului forţelor de ordine, manifestanţii nu au deblocat drumul, între aceştia fiind şi copii care s-au aşezat pe şosea astfel încât jandarmii să nu intervină. Manifestanţii scandează „Murim, luptăm, Pungeştiul îl apărăm“, „Hoţii“.

La un moment dat, jandarmii au decis să intervină în forţă şi s-au folosit de o maşină a Ambulanţei pentru a-şi crea culoar şi a-i dispersa pe manifestanţi.

În timpul intervenţiei, mai mulţi protestatari au fost bruscaţi şi luaţi pe sus de către forţele de ordine, care au renunţat însă la folosirea ambulanţei, după ce unii dintre manifestanţi s-au aşezat pe jos, în genunchi, în faţa forţelor de ordine.

Aseară, la închiderea ediţiei, manifestanţii se aflau faţă în faţă cu jandarmii, scandând în continuare „Plecaţi acasă“, în timp ce forţele de ordine încercau să negocieze cu oamenii.

Protestatarii de la Siliştea (Vaslui) au blocat drumul judeţean, formând un cordon, pentru a împiedica accesul utilajelor în zona de explorare, iar la faţa locului a venit şi protopopul de Bârlad care le-a transmis oamenilor mesaje de încurajare şi a cântat „Cu noi este Dumnezeu“.

Drumul judeţean din zonă a fost blocat iniţial de jandarmi pentru a permite accesul utilajelor, ulterior aproximativ 50 de manifestanţi ocupând şoseaua respectivă.

Oamenii au format un cordon pe şosea pentru a împiedica accesul în perimetrul de explorare a unui autotren încărcat cu tuburi din beton care urmează să fie montate în zonă.

Între protestatarii care au blocat drumul judeţean Vaslui-Gârceni se află şi copii, care ţin în mâini foi cu mesaje împotriva explorării gazelor de şist.

La protestul de la Siliştea participă aproximativ 500 de persoane.

În timpul manifestaţiilor cinci persoane au avut nevoie de îngrjiri medicale după ce li s-a făcut rău. Două dintre acestea au fost preluate de ambulanţe şi duse la spital.

Ieri dimineaţă, la Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist, însă protestatarii au împiedicat accesul acestora în zonă.

Protestele localniclor din Siliştea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, toţi îmbrăcaţi în straie bisericeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO