Eveniment

Protest fără precedent. Cele mai mari companii private din România se ridică împotriva retoricii premierului Tudose: “Mesajul public lansat de dumneavoastră în numele Guvernului conform căruia mediul de afaceri este cel care generează lipsa de fonduri la buget pentru şcoli, infrastructură sau servicii medicale este unul profund fals şi dăunător societăţii româneşti”

Protest fără precedent. Cele mai mari companii private...

Autor: Corina Zamfir

12.11.2017, 16:45 77866

Coaliţia pentru Dezvoltarea României, care reuneşte 2.000 de companii, atât româneşti cât şi străine, cu 600.000 de salariaţi şi cu afaceri de 50 de miliarde de euro pe an, a luat o poziţie fără precedent la adresa premierului Mihai Tudose, care de când a preluat Palatul Victoria şi-a stabilit ca ţintă în discurs multinaţionalele şi băncile pe care le acuză că nu raportează profit, fie că externalizează câştigurile în dauna României, a bugetului de stat şi nu în ultimul rând a românilor ca beneficiari a ceea ce ar trebuit să facă şi să ofere statul.

“Mesajul public lansat de dumneavoastră în numele Guvernului României conform căruia mediul de afaceri este cel care generează lipsa de fonduri la buget pentru şcoli, infrastructură sau servicii medicale este unul profund fals şi dăunător societăţii româneşti. Negreşit şi în mediul privat (ca şi în zona bugetară) se fac greşeli, există probleme, sunt persoane şi companii care fac evaziune fiscală şi nu respectă legile. Dar în marea sa majoritate, mediul de afaceri este CORECT şi este cel care produce bunăstare în România. Companiile cu capital străin (multe dintre ele multinaţionale), băncile şi sute de mii de antreprenori români îşi respectă angajaţii şi legile ţării. Ei sunt cei care asigură banii din care sunt plătiţi profesorii şi doctorii, magistraţii şi judecătorii, din care sunt construite şcolile şi spitalele. Banii care susţin administraţia publică. Banii din care se dezvoltă România. Toate aceste companii şi toţi aceşti antreprenori trebuie RESPECTAŢI”, a spus duminică Coaliţia pentru Dezvoltarea României într-o declaraţie publică.

Coaliţia cere premierului să vină cu dovezi clare şi cu nume de companii, care fac ceea ce el pretinde în discurs că fac.

“Dacă Guvernul are dovezi clare că sunt companii cu capital autohton sau străin care nu respectă legea, vă rugăm, în mod public, să le nominalizaţi şi să informaţi instituţiile abilitate”, spune Coaliţia.

Relaţia dintre investitorii străini şi PSD, reprezentat de preşedintele partidului Liviu Dragnea şi premirul Mihai Tudose, nu este în cea mai bună situaţie, având în vedere că cei doi au acuzat multinaţionalele şi băncile că au scos oamenii în stradă atunci când au fost protestele legate de modificările din justiţie şi acum cu ocazia adoptării revoluţiei fiscale de către Guvren, respectiv trecerea contsribuţiilor sociale din sarcina companiei în sarcina angajatului care necesită majorarea salariului brut pentru ca salariul net să rămână acelaşi.

“Am luat notă de faptul că Guvernul a adoptat în regim de urgenţă actul normativ care schimbă Codul Fiscal, cu aplicare efectivă peste 7 săptămâni. Înţelegem că mesajele noastre de îngrijorare generală, dar şi observaţiile propuse Ministerului de Finanţe nu au fost considerate suficient de relevante de către autorităţi pentru a fi puse în aplicare. Sigur, Guvernul poate adopta Ordonanţe de Urgenţă (chiar dacă urgenţa nu se justifică) şi fără să ţină cont de argumentele mediului de afaceri.Domnule Prim Ministru, noi mediul de afaceri, format din companii private cu capital românesc şi străin, vom aplica şi vom respecta legile României. Vă asigurăm că ne pasă de angajaţii noştri şi de România. Vom vedea în viitor dacă îngrijorările noastre se vor materializa sau nu. Pentru binele tuturor, sperăm sincer să nu fie cazul!”, spune Coaliţia.

De fapt, Coaliţia încheie acest protest public întrebându-l pe primul-ministru cine va plăti în cazul în care poziţia investiţională a României va avea de suferit ca urmare a schimbărilor fiscale şi a retoricii împotriva multinaţionalelor şi băncilor (care majoritatea fac parte din grupuri financiare străine).

“Domnule Prim Ministru, în cele din urmă, cine va răspunde pentru oportunităţile pierdute şi pentru plasarea României într-o altă ligă pentru investitori, din cauza modificărilor masive aduse Codului Fiscal din 2018 şi anunţarea lor cu doar 7 săptămâni înainte să intre în vigoare?”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO