Eveniment

Ce propun avocaţii de la NNDKP: Cu un arbitraj între Fisc şi contribuabil, doar jumătate din litigiile fiscale ar ajunge în instanţă. „Companiile vor să se conformeze voluntar, cel puţin la nivelul marilor contribuabili.“

Conferinţa Economie. Business. Fiscalitate.

Alina Timofti, Tax Partener şi Coordo­nator NNDKP Consultanţă Fiscală, la conferinţa Economie. Business. Fiscalitate:  Rămâ­nem în continuare pe ultimul loc în UE şi la deficitul de colectare de TVA, chiar dacă stăm un pic mai bine decât anii trecuţi

Alina Timofti, Tax Partener şi Coordo­nator NNDKP Consultanţă Fiscală, la conferinţa Economie. Business. Fiscalitate: Rămâ­nem în continuare pe ultimul loc în UE şi la deficitul de colectare de TVA, chiar dacă stăm un pic mai bine decât anii trecuţi

Autor: Roxana Rosu

25.10.2018, 00:08 456

Fiscalitatea românească şi modali­ta­tea de abordare a litigiilor au su­ferit transformări semnificative în ultimii ani, care au dus la îmbună­tă­ţirea soluţionării cazurilor, dar sistemul suferă încă de o serie de lacune, ce ţin de lipsa de digitalizare a Fiscului, atitudinea re­ac­tivă a autorităţilor din domeniu, mai degra­bă decât una de prevenţie, şi interpretarea uneori am­biguă a legislaţiei, sunt de părere parti­ci­pan­ţii la conferinţa Economie. Business. Fiscalitate, organizată de Ziarul Financiar şi NNDKP.

Pe de altă parte, avocaţii şi consultanţii fis­cali au remarcat schimbările în bine din ulti­ma de­ca­dă, inclusiv cele la nivelul organizării instanţelor.

O soluţie care ar ameliora semnificativ zo­na de litigii fiscale este înfiinţarea unui orga­nism de mediere, o instituţie indepen­dentă, specializată, care să pună la aceeaşi masă autoritatea fiscală şi contribuabilul, procedură ce ar putea înju­mă­tăţi numărul disputelor care ajung în instanţă.

„Folosirea procedurii de mediere, un fel de ar­bitraj, aduce autoritatatea fiscală şi contri­babilul în faţa unui organism specializat, unde con­sultanţii fiscali pot rezolva problemele de fiscalitate mult mai rapid. Jumătate din litigii ar ajunge probabil tot în instanţe, dar acest tip de soluţie prelitigioasă ar fi benefică societăţii şi statului“, este de părere Emil Bivolaru, Partener, NNDKP, Departament Litigii.

Opinia lui este susţinută şi de Marius Ionescu, Tax Partener şi Coordonator NNDKP Consultanţă Fiscală, care aminteşte de un alt subiect îndelung dezbătut în ultimii ani, respectiv conformarea voluntară, o soluţie care ar duce la creşterea colectării taxelor, un domeniu în care România este mult în urma altor ţări din UE.

„Companiile vor să se conformeze volun­tar, cel puţin la nivelul marilor contribuabili. Asta înseamnă sprijin acordat de Fisc pentru ca un contribuabil să înţeleagă sarcina fiscală pe care o are şi să o plătească. Se poate face printr-un ofiţer de cont la ANAF, programe stricte, cum este cel existent la nivelul OECD. Conformarea voluntară înseamnă dialog con­tinuu cu contribuabilul, mai ales cu cei mari.“

România a rămas în ultimii ani ţara euro­pea­nă cu una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor anuale în PIB, de 31-32%, me­dia UE fiind undeva la 40-45%.

„Spaţiul de colectare este semnificativ. Rămâ­nem în continuare pe ultimul loc în UE şi la deficitul de colectare de TVA, chiar dacă stăm un pic mai bine decât anii trecuţi“, amin­teşte Alina Timofti, Tax Partener şi Coordo­nator NNDKP Consultanţă Fiscală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO