Eveniment

Proprietarul CFR Cluj a fost trimis in judecata pentru santaj si sprijinirea unui grup infractional

Proprietarul CFR Cluj a fost trimis in judecata pentru santaj si sprijinirea unui grup infractional

Omul de afaceri clujean Arpad Paszkany este acuzat ca in perioada ianuarie - noiembrie 2006 a determinat o campanie denigratoare prin intermediul publicatiilor trustului Gazeta la adresa lui Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Grup Iasi

30.07.2009, 19:16 46

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a lui Arpad Zoltan Paszkany, finantatorul clubului CFR Cluj si unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri clujeni, pentru sprijinirea unui grup infractional organizat si santaj.

Potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), in perioada 2004-2006, Paszkany ar fi sustinut financiar un grup infractional condus de Liviu Man, presedintele trustului Gazeta, prin finantarea, sub diverse forme, a publicatiilor apartinand trustului Gazeta, cunoscand componenta grupului si modul de operare.

Paszkany este acuzat ca ar fi folosit publicatiile acestuia in interes personal sau al societatilor sale, orchestrand santajul exercitat de catre membrii grupului, respectiv pentru a determina societatile concurente sa faca sau sa nu faca anumite activitati, sa renunte la participarea la licitatii sau sa incheie contracte in scopul de a obtine foloase materiale in scop ilicit. Paszkany nu a putut fi contactat de ZF pentru detalii.

De asemenea, omul de afaceri clujean este acuzat ca in perioada ianuarie - noiembrie 2006 a determinat o campanie denigratoare prin intermediul publicatiilor trustului Gazeta la adresa lui Iulian Dascalu, reprezentantul Iulius Grup Iasi, firma pe care a si constrans-o prin amenintari sa-i cedeze, pentru suma derizorie de 10.000 de euro, o suprafata de teren de 13.974 de metri patrati situata in municipiul Cluj-Napoca, a carei valoare de piata era de 400.000 de euro.

Conform sursei citate, in perioada 2004-2006 Paszkany ar fi virat societatilor lui Liviu Man diverse sume de bani, sub pretextul finantarii ziarului, pentru infiintarea de noi publicatii. De asemenea, i-a inchiriat la preturi modice mai multe birouri pentru a asigura spatiul necesar desfasurarii activitatii trustului de presa.

Probele administrate la dosar arata ca Paszkany ar fi finantat deschiderea unui ziar, "Gazeta de Bucuresti", discutiile purtate in mediul jurnalistic avansand suma de aproximativ 200.000 - 300.000 de euro. "Sprijinirea financiara si logistica a grupului a fost facuta de Paszkany in mod interesat, pentru a-si proteja imaginea sa si a firmelor pe care le conducea. Pe de alta parte, in situatiile in care interesele personale sau ale societatilor sale o cereau, acesta a folosit, prin intermediul lui Liviu Man, toate publicatiile trustului in scopul crearii unei imagini negative, tendentioase asupra unor persoane fizice sau juridice cu interese contrare acestuia", se precizeaza in comunicatul DIICOT.

 

Afacerile lui Paszkany

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO