Eveniment

Promisiuni de ministru. Florin Cîţu: Am învăţat lecţia. Nu vom mai închide economia, cum s-a întâmplat pentru două luni în primăvară, nu majorăm taxe

Promisiuni de ministru. Florin Cîţu: Am învăţat...

Autor: Iulian Anghel, Roxana Rosu

30.10.2020, 08:30 6340

♦ „Nu introducem cota progresivă. Nu majorăm impozitul pe profit„ ♦ „Reţeta noastră este să încasăm banii de la privat şi să-i punem imediat înapoi în sectorul privat. Eu vin din privat şi ştiu cum funcţionează.“

Ministrul de finanţe Florin Cîţu a declarat joi că economia nu va mai fi închisă, aşa cum s-a întâmplat timp de două luni în primăvară şi că anul viitor nu vor fi majorate taxele sau impozitul pe profit.

„Nu vom mai închide economia, cum s-a întâmplat pentru două luni în primăvară. Nici atunci nu o închideam dacă găseam rezervele cu ceva în ele. Dar nu am găsit nimic. Am învăţat cum să navigăm. Este o perioadă dificilă. Trebuie să trăim cu virusul acesta. Nu putem să închidem economia. Prin reguli simple, dacă le respectăm, putem continua“, a declarat Cîţu într-un interviu la Radio Guerilla.

Criza a găsit bugetul cu sacul de bani găurit. Anul 2019 s-a încheiat cu un deficit fiscal colosal, de 4,6% din PIB, prin raport la creşterea economică de peste 4%. Aşa că, la nouă luni din 2020, deficitul fiscal a sărit de 6% din PIB şi, cel mai probabil, va încheia anul cu un minus de 9% din PIB.

Datoria publică a crescut cu 73 mld. lei, echivalentul a şapte puncte procentuale din PIB, puţin sub media UE de 8 puncte procentuale din PIB. Datoria nouă şi cea rostogolită fac ca necesarul de finanţare din acest an să ajungă la 120-130 mld. lei, o sumă colosală pentru un PIB aşteptat de 1.058 mld. lei, după cum apreciază Comisia Naţională de Prognoză.

Guvernul spune că a alocat 7 puncte din PIB pentru stăvilirea pandemiei, dar realiatea este că acest procent înseamnă doar datoria nouă între ianuarie şi septembrie. Aceşti bani au însemnat şi împrumuturi pentru acoperirea deficitului structural rezultat din cheltuielile rigide (pensii salarii, dobânzi). Iar cheltuielile nu reflectă, în totalitate, majorările de pensii (plus 14% din septembrie).

Anul viitor, dacă va fi mai bun pentru companii, după cum cred economiştii, va fi mult mai dificil pentru buget şi pentru viitorul guvern care are obligaţia de a croi proiectul de buget.

Cîţu, care crede că partidul său, PNL, va câştiga alegerile, spune că ia în calcul cele mai negre scenarii pentru anul viitor la stabilirea bugetului.

„Politica fiscală anul acesta a fost de a injecta bani în economie. Am învăţat că într-o perioadă de criză banii trebuie să circule. Oamenii sunt precauţi în această perioadă, la achiziţii, la investiţii, şi am injectat noi bani în economie. Putem să mai injectăm lichiditate în economie“, potrivit sursei citate.

El promite, totuşi, că nu va creşte anul viitor TVA (pentru aceasta trebuie să-şi reînnoiască mandatul de ministru) şi că nu va creşte taxele: „Nu introducem cota progresivă. Nu majorăm impozitul pe profit“.

Anul acesta Finanţele au încasat mai mult la buget faţă de anul trecut, în august şi în septembrie, iar Câţu spune că aşa o să fie şi în octombrie: „Reţeta noastră este să încasăm banii de la privat şi să-i punem imediat înapoi în sectorul privat. Şi sectorul privat a reacţionat foarte bine. Eu vin din privat şi ştiu cum funcţionează“.

Companiile au primit un respiro până la 25 decembrie pentru a-şi plăti impozitul pe profit. Atunci se va vedea dacă companiile au avut sau nu profit în aceste luni de criză. Ceea ce se vede, deocamdată, este o scădere cu 14% a veniturilor din impozitul pe profit, la nouă luni, scădere tradusă printr-un minus la buget de 1,7 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO