Eveniment

Proiectul Legii prevenţiei ar putea fi aprobat săptămâna viitoare, urmând să fie trimis în Parlament

Proiectul Legii prevenţiei ar putea fi aprobat...

Autor: Gabriel Pecheanu

11.05.2017, 19:07 72

”Ministerul pentru mediul de afaceri a primit majoritatea avizelor şi a intrat în şedinţă într-o primă lectură. Actul normativ constituie principiile de bază ale codului economic al României, este structurat pe doi piloni esenţiali şi anume crearea cadrului optim de educare şi informare a operatorilor economici şi identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control”, a declarat ministrul pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu.

El a apreciat că Legea prevenţiei va fi o primă măsură ”de emancipare” a actului de control şi un prim pas de restabilire a unui cadru de încredere, element esenţial pentru ”un mediu de business stabil şi sănătos”.

”Legea prevenţiei va aduce efectul cerut de antreprenori de mult timp, o normalizare a relaţiei mediu de afaceri - autorităţi de control bazată pe încredere, pe informare şi educare, conformare colaborativă, astfel încât împreună să contribuim la predictibilitatea şi stabilitatea cadrului general de business. (...) A fost proiectul de lege ce a avut parte de una dintre cele mai extinse proceduri de consultare publică. Linia de demarcaţie a contravenţilor care intră sub incidenţa legii şi faptele care nu pot beneficia de prevenţie din cauza gradului de pericol social ridicat pe care prezintă este stabilt şi asumat exclusiv de fiecare minister în parte”, a menţionat ministrul pentru mediul de afaceri.

Ministrul a afirmat că aproximativ 290 de contravenţii au fost introduse în proiect la propunerea ministerelor avizatoare.

”Sub incidenţa acestei legi sunt şi fapte care nu se referă la activităţi unde intenţia de a încălca legea este evidentă şi care nu prezintă un grad de pericol social ridicat. Aceste contravenţii sunt din domeniile fiscal, legislaţia muncii, agricultură, turism, ape şi păduri, protecţia mediului, comunicaţii, educaţie, protecţia consumatorului, administraţia locală, afaceri interene”, a arătat ministrul pentru mediul de afaceri.

Potrivit acestuia, cadrul reglementat de acest act normativ acordă opratorilor economici posibilitatea de a remedia o abatere constatată la primul control într-un termen de maxim 3 luni de zile. Facilitatea introdusă pentru antreprenori constă în faptul că, spre deosebire de până acum, în urma actului de control se dă doar un avertisment fără aplicarea sancţiunii prevăzute de lege pentru contravenţia înregistrată, urmând, după expirarea termenului acordat, după un nou control, să se constate fie remedierea acesteia fie să se aplice sancţionarea pentru neconformare.

”Totodată, operatorul care a fost identificat ca fiind neconform beneficiază de prevenţie o singură dată pentru oricare dintre contravenţii în termen de 3 ani de la data aplicării sancţiunii avertismentului”, a mai spus Petrescu.

Întrebat care este orizontul de timp pentru aprobarea Legii prevenţiei, Petrescu a spus că aceasta va fi aprobată săptămâna viitoare.

”Este trimestrul II pentru a fi adoptată şi trimisă în cele două Camere ale Parlamentului. Urmează ca săptămâna viitoare să fie adoptată de către Guvern”, a răspuns Petrescu.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, Legea prevenţiei reprezintă un element central al politicii de reglementare pro business, fiind o etapă în strategia de îmbunătăţire a mediului de afaceri, alături de alte proiecte importante ale ministerului: legea lobby-ului, legea parteneriatului public privat, armonizarea legislaţiei în domeniul comerţului, contribuţia la Codul Economic prin propuneri la Legea 31/1990 şi multe altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO