Eveniment

Proiectul de lege pentru bone si baby-sitter, fara facilitati

17.02.2008, 12:41 57

Ministerul Muncii a lansat in dezbatere publica proiectul de lege privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor de educatie si ingrijirea copiilor pe timpul zilei, care introduce si defineste, pe langa formele clasice de ingrijire a copiilor (crese, gradinite), si conceptele de bona si baby-sitter.

Cu toate acestea, nici expunerea de motive si nici proiectul nu prevad nicio facilitate fiscala sau subventie pentru cei care apeleaza la aceste servicii, asa cum anuntau anul trecut reprezentantii Ministerului Muncii. Acestia spuneau ca ministerul lucreaza la un proiect de lege prin care familiile cu copii mai mici de trei ani ar putea primi lunar bani pentru a angaja o bona.

In proiectul publicat pe site-ul ministerului se arata doar ca modul de calcul a contributiilor pe care trebuie sa le plateasca parintii pentru serviciile de ingrijire a copiilor va fi stabilit prin norme metodologice. Draftul de act normativ prevede ca bonele sunt angajate ale autoritatilor locale si isi desfasoara activitatea la domiciliul propriu.

O bona poate ingriji cel mult patru copii cu varsta cuprinsa intre 3 luni si varsta de scolarizare, inclusiv propriii copii. La acestia se pot adauga cel mult doi copii scolari din clasele I-IV, potrivit proiectului. La polul celalat, baby-sitte-ul este persoana care acorda ingrijire la domiciliul copilului, in baza unui contract incheiat intre parinti, baby-sitter si o agentie de baby-sitting autorizata. Singura implicare a statului in acest sistem privat este de acreditare si control a agentiilor de baby-sitting. In plus, autoritatile locale vor putea incheia contracte cu agentiile private de baby-sitting pentru furnizarea de servicii specializate. Legea ar urma sa intre in vigoare la inceputul anului viitor. Miruna Lebedencu


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO