Eveniment

Proiectul de buget pe 2015 va fi gata abia în ianuarie. Discuţiile cu FMI încep în decembrie

Ioana Petrescu, ministrul finanţelor: „Bugetul va fi însuşit de posibilul nou guvern şi de posibilul nou premier, foarte probabil, în ianuarie 2015 şi asta pentru că Fondul Monetar insistă să vină în misiune oficială în ianuarie 2015“

Ioana Petrescu, ministrul finanţelor: „Bugetul va fi însuşit de posibilul nou guvern şi de posibilul nou premier, foarte probabil, în ianuarie 2015 şi asta pentru că Fondul Monetar insistă să vină în misiune oficială în ianuarie 2015“

Autor: Raluca Ghinea

07.11.2014, 00:04 182

Petrescu a afirmat, într-o emisiune la Radio România Actualităţi, că misiunea de evaluare a acordului cu FMI şi Comisia Europeană va sosi la Bucureşti în jurul datei de 13 ianuarie 2015, astfel că proiectul de buget va fi definitivat la acel moment împreună cu reprezentanţii acestora, înainte de semnarea scrisorii de intenţie.

"Proiectul de buget pe anul 2015 se va lucra împreună cu Fondul Monetar, la începutul lunii decembrie, la nivel tehnic. El va fi însuşit de posibilul nou guvern şi de posibilul nou premier, foarte probabil, în ianuarie 2015 şi asta pentru că Fondul Monetar insistă să vină în misiune oficială în ianuarie 2015, pentru că ei au politica să nu negocieze sau să semneze scrisori de intenţie cu guverne interimare. Cum ştim, este posibil să existe un alt guvern şi, ca atare, ei vor să vină la mijlocul lunii ianuarie, deci în jur de 13 ianuarie. Din ultimele discuţii cu ei, urmează să fie definitivat împreună cu ei, în jurul acelei date, bugetul pe 2015", a precizat ministrul.

Ea a punctat că actualul acord cu cele trei instituţii internaţionale continuă şi că se va încheia la mijlocul anului viitor, scrisoarea de intenţie din ianuarie reprezentând un pas normal în cadrul acordului.

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează să acceseze fonduri. Scopul acordului este a a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Ministrul Finanţelor, ministrul delegat pentru Buget, Darius-Bogdan Vâlcov, o echipă tehnică din minister, precum şi reprezentanţi ai conducerii Băncii Naţionale au participat în septembrie la întâlnirile organizate de FMI şi Comisia Europeană cu autorităţile române la Bruxelles pentru evaluarea acordului cu FMI, CE şi Banca Mondială, discuţiile având loc în premieră în afara ţării şi fără participarea Preşedinţiei, a partidelor politice sau a sindicatelor.

Petrescu a precizat că ultima discuţie pe care a avut-o cu reprezentanţii FMI a fost la Washington, în timpul întâlnirilor de toamnă ale FMI.

Premierul Victor Ponta a declarat în mai multe rânduri că bugetul pentru 2015 este în sarcina viitorului guvern, care ar putea fi schimbat după alegerile prezidenţiale.

Pe de altă parte, preşedintele PNL, Klaus Iohannis, i-a cerut lui Ponta la finalul lunii octombrie, înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, să prezinte bugetul de stat pe anul viitor în Parlament până în 15 noiembrie, aşa cum prevede legea.

 

Dilema din 2015: Se taie din cheltuieli sau se majorează taxele?

România s-a angajat în faţa Comisiei Europene să ajungă la un deficit structural de 1% din PIB în 2014, ceea ce ar obliga guvernul să reducă deficitul bugetar la 1,4% din PIB.

Dar, cum creşterea economică nu va fi spectaculoasă (2,4%, anticipează Comisia Europeană), rămâne întrebarea: de unde va „face rost” guvernul de 5 miliarde de lei pentru a păstra şi în 2015 reducerea CAS cu cinci puncte, mai ales că guvernul s-a angajat să reducă cu 1% taxa pe stâlp?

Comisia Europeană spune că guvernul va fi obligat în 2015 fie să reducă cheltuielile, fie să majoreze taxele. Cum un proiect de buget nu există, un răspuns asupra deciziei guvernului este greu de dat acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO