Eveniment

Proiectul aurifer Roşia Montană are sprijinul făţiş al preşedintelui, dar nu şi cel al premierului. Liderul opoziţiei Victor Ponta acuză de corupţie politică

Proiectul aurifer Roşia Montană are sprijinul făţiş al preşedintelui, dar nu şi cel al premierului. Liderul opoziţiei Victor Ponta acuză de corupţie politicăProiectul aurifer Roşia Montană are sprijinul făţiş al preşedintelui, dar nu şi cel al premierului. Liderul opoziţiei Victor Ponta acuză de corupţie politică
22.08.2011, 00:05 1201

Proiectul Roşia Montană de ex­ploa­ta­re a aurului din Munţii Apuseni cu ajutorul cia­nurii, care ar putea provoca daune grave eco-sistemului, este susţinut direct de pre­şedintele Traian Băsescu dar nu are acelaşi sprijin de la premierul Emil Boc, ceea ce ar putea fi un prim semnal de neînţelegere majoră la nivel înalt între cei doi oficiali.

Pe de altă parte, opoziţia aduce acuzaţii grave la adresa preşedintelui, şeful PSD Victor Ponta afirmând că aprobarea acestuia este o recompensă pentru susţi­nătorii din campanie.

Uriaşul proiect, aprig contestat de asociaţiile ecologice, este susţinut prin cea mai mare campanie de lobby organizată vreodată în România, iar susţinerea făţişă a sa de către o parte dintre cei mai înalţi oficiali români arată că această campanie este pe cale să reuşească.

Asociaţiile ecologice şi Academia Ro­mână spun că proiectul Gabriel Re­sources, care presupune scoaterea aurului cu aju­torul cianurilor printr-un iaz de decantare cu ajutorul cianurilor de 400 de hectare, poa­te pune în pericol nu numai Munţii Apu­seni, ci tot bazinul Dunării şi chiar Delta. Ruperea unui ase­menea iaz, de di­mensiuni mult mai reduse, a provocat daune majore la Baia Mare în 2000, afectând râurile din zo­nă şi apoi Tisa pe distanţe de sute de kilometri.

În context, este de remarcat faptul că preşedintele Traian Băsescu a anunţat sprijinul făţiş al proiectului chiar din Delta Dunării. Astfel, preşedintele Traian Bă­sescu a declarat, joi, la Sulina, că pro­iectul de la Roşia Montană "trebuie făcut", pentru că România are nevoie de el, "dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor", citat de Mediafax.

El a adăugat că Guvernul "trebuie să aibă curajul" însă să le spună românilor că acest proiect trebuie făcut. Şi Adriean Vi­dea­nu, fost ministru al eco­nomiei, a men­ţionat proiectul printre priorităţile PD-L.

Răspunsul premierului Boc, care provine din Munţii Apuseni, a fost însă de data aceasta diferit faţă de alte situaţii, când el s-a făcut doar ecoul a ceea ce i-a transmis preşedintele. "Am declarat de mai multe ori că nu sunt un fan al acestui proiect din mai multe motive. Printre motivele invocate este şi acela că, după părerea mea, be­ne­fi­ciul statului încă nu este suficient în cadrul pro­iectului pe care îl are în momentul de faţă negociat statul român cu întreprin­ză­torii şi, cu siguranţă, aici ar trebui revăzut, după cum aştept şi alte concluzii pe ceea ce în­seamnă componenta de mediu şi mă voi pronunţa după ce voi avea aceste date", a spus Boc vineri seara.

Proiectul este dezvoltat de Roşia Montană Gold Corporation, firmă controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român are 19,31% din acţiuni, prin Minvest Deva.

Opoziţia acuză că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu legate de proiectul Roşia Montană sunt o încercare de a-şi proteja sponsorii din campania electorală.

"Ca şi în 2004, Traian Băsescu îşi protejează sponsorii din campanie, împotriva intereselor României. Cred că mai întâi trebuie să discutăm despre transparenţa fondurilor Gold Corporation pentru a sponsoriza persoane politice şi mass-media. Gold Corporation ar trebui să facă publice toate persoanele politice, fie că sunt de la PSD, PNL sau PDL, pe care le-a sponsorizat, pentru că la Băsescu ştim sigur că a fost, probabil şi la Roberta Anastase. Altminteri, riscăm să avem în România cel mai grav caz de lobby şi corupţie politică", a susţinut Victor Ponta, preşedintele PSD.

Preşedintele PSD a mai spus că "un semn de întrebare" legat de finanţările politice ale corporaţiei este şi că unii consilieri politici ai lui Traian Băsescu, printre care Tal Silberstein şi Dan Andronic, colaborează cu Gold Corporation.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO