Eveniment

Proiect: Unul din părinţi să aibă liber pentru a sta acasă cu copiii când autorităţile închid şcolile

Proiect: Unul din părinţi să aibă liber pentru a sta...

Autor: Mihaela Gidei

16.03.2019, 12:45 1049

Mai mulţi deputaţi ALDE şi unul din PSD au depus, în Parlament, un proiect prin care unul din părinţi beneficiază de zile libere pentru a sta acasă cu copiii de până la 12 ani când şcolile sunt închise temporar de autorităţi. Propunerea vizează angajaţii de la stat şi din mediul privat.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt arondaţi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu. Propunerea acordă dreptul unuia dintre părinţi de a sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilităţi. În situaţia familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelui care este şi tutorele legal al copilului”, se arată în expunerea de motive a proiectului depus la Camera Deputaţilor.

Potrivit proiectului, zilele libere se acordă pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, semnată de către ambii părinţi, respectiv de către tutorele legal în cazul familiei monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada când autorităţile decid să închidă şcolile. Prevederile legii se aplică angajaţilor din mediul public şi privat.

„Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este egală cu salariul corespunzător al unei zile lucrătoare”, mai arată sursa citată.

Totodată, în cazul în care, în urma unor verificări se constată că ambii părinţi au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de zile libere.

Părinţii au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care autorităţile competente decretează închiderea unităţilor de învăţământ respective.

Iniţiatorii proiectului sunt deputaţii ALDE Marian Cucşa, Steluţa Cătăniciu, Ion Cupă, Dumitru Lovin, Florică Calotă şi Constantin Avram. Pe lista iniţiatorilor se află şi Valentin Boboc, de la PSD.

Propunerea a fost înregistrată la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor care, în şedinţa din 11 martie, a stabilit că domeniul reglementat este de competenţa decizională a Camerei Deputaţilor, Senatul fiind prima Cameră sesizată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO