Eveniment

Programe SAPARD de 200 mil. euro in pregatire

25.11.2005, 22:25 30

Un numar de patru masuri SAPARD, pentru care sunt alocate fonduri de 220 mil. euro, ar putea fi acreditate de Comisia Europeana pana la sfarsitul anului sau cel mai tarziu in ianuarie 2006, a declarat ieri directorul general al Agentiei SAPARD, Samoila Szabo.

"Suntem in asteptarea acreditarii. Speram ca in decembrie sau cel mai tarziu in ianuarie sa incepem implementarea noilor masuri", a spus Szabo. El a precizat ca documentatia a fost deja trimisa la Comisia Europeana, tinandu-se cont de observatiile facute de reprezentantii UE care au fost luna trecuta in Romania pentru o misiune de audit.

El a mai spus ca acreditarea noilor programe este in intarziere cu cateva luni, din cauza mai multor probleme, printre care se numara si modificarile suferite de legislatia privind constituirea grupurilor de producatori.

Cele patru masuri vizeaza imbunatatirea structurilor in vederea realizarii controlului de calitate veterinar si fitosanitar pentru calitatea produselor alimentare si pentru protectia consumatorilor (41 mil. euro), precum si constituirea grupurilor de producatori (13 mil. euro). De asemenea, se vor aloca fonduri pentru proiecte care vor promova metode agricole de productie destinate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural (39 mil. euro). O alta masura care va fi acreditata este cea privind silvicultura, iar fondurile comunitare atribuite vor putea fi folosite pentru impadurirea de terenuri agricole productive si neproductive, dar si pentru o serie de investitii noi (127 mil. euro).

In ceea ce priveste programul privind managementul resurselor de apa (20 mil. euro), acesta nu va urma procedura de acreditare, fondurile fiind realocate pentru lucrari de protectie impotriva inundatiilor. De asemenea, Comisia ar putea aproba, tot pana la sfarsitul anului, realocarea a circa 168,9 mil. euro, de la submasurile pentru care solicitarile sunt mici, pentru proiectele de infrastructura rurala calamitate de inundatii.

Romania poate primi de la UE, pana in anul 2007, prin intermediul Agentiei SAPARD, peste 1,4 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO