Eveniment

Prognoză agricolă Coceral 2017. Producţia de plante uleioase creşte cu 8%. Bulgaria ne suflă titlul de lider al producţiei de floarea-soarelui în Uniunea Europeană

Prognoză agricolă Coceral 2017. Producţia de plante...

Autor: Roana Rotaru

26.09.2017, 00:05 570

Producţia de plante uleioase va ajunge anul acesta la peste 4,3 milioane tone, în creştere cu 8% faţă de anul precedent, potrivit celei de a doua prognoze publicate de asociaţia europenă a traderilor Coceral.

Traderii prevăd o recoltă de rapiţă de peste 1,9 milioane de tone, în creştere cu 12% faţă de anul precedent, în timp ce recolta de floarea-soarelui rămâne la un nivel similar faţă de anul precedent, puţin sub 2 milioane de tone, potrivit prognozei citate. Producţia de soia, în schimb, va creşte însă cu mai bine de o treime faţă de 2016, ajungând la 285.000 de tone.

„Pentru mine a fost un an excepţional în ceea ce priveşte producţia de soia, un an normal la producţia de rapiţă şi un an slab la floarea-soarelui din cauza furtunilor de la sfârşitul lunii iunie care mi-au doborât iremediabil plantele. Anul trecut am dublat suprafaţa cultivată cu soia, încurajat de «pata pentru înverzire», o subvenţie de 50-60 de euro la hectar care se acordă pentru cultivarea de soia nemodificată genetic sau alte culturi fixatoare de azot”, a declarat pentru ZF fermierul Alexandru Gheorghe, proprietarul fermei Somalex, cu sediul în Slobozia, judeţul Ialomiţa, care anul acesta a cultivat 200 de hectare cu soia şi câte 600 de hectare cu floarea-soarelui şi rapiţă. România riscă să piardă anul acesta titlul de lider al producţiei de floarea- soarelui al UE în favoarea Bulgariei, potrivit prognozei Coceral din speptembrie 2017, în contextul în care traderii spun că Bulgaria va înregistra o producţie de floarea-soarelui de puţin peste 2 milioane de tone, cu circa 3% mai mare faţă de cea a României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO