Eveniment

Profesorul Gheorghe Rosca, fost rector la ASE timp de 8 ani şi un om care a marcat istoria recentă a acestei instituţii, a încetat din viaţă chiar în ziua împlinirii a 100 de ani ai Academiei

Profesorul Gheorghe Rosca, fost rector la ASE timp de 8...
07.04.2013, 17:08 4278

Comunitatea universitară a Academiei de Studii Economice din Bucureşti anunţat pe site-ul Academiei încetarea din viaţă, sâmbătă, 6 aprilie 2013, în urma unei boli, a profesorului universitar dr. Ion Gh. Roşca, Rector al ASE în perioada 2004 - 2012. Tragicul eveniment a avut loc chiar în ziua în care universitatea a împlinit 100 de ani de existenţă.


Ion Gh. Roşca a fost ales Rector al ASE în 4 mai 2004 şi a fost reales în anul 2008. Mandatul său de Rector s-a încheiat pe 4 martie 2012, potrivit site-ului ASE.

Pe tot parcursul mandatului său de Rector a susţinut cercetarea ştiinţifică universitară, a încurajat dezvoltarea relaţiilor cu mediul de afaceri şi a întărit parteneriatul cu liceele de specialitate din ţară. A reuşit să gestioneze cu profesionalism provocările legate de modernizarea procesului de învăţământ şi adaptarea acestuia la cerinţele europene.

Potrivit datelor site-ului Academiei, în mandatul său au fost realizate numeroase şi importante proiecte şi lucrări de investiţii – construcţii, consolidări, reamenajări şi modernizări – susţinute din fonduri europene şi naţionale. Cel mai important proiect a constat în consolidarea şi modernizarea Palatului din Piaţa Romană nr. 6, precum şi consolidarea corpului celor trei mari amfiteatre. La acestea se adaugă amplul program de modernizare a Bibliotecii Centrale a ASE, care include şi frescele Feerie şi Geneză, realizate de către artistul Sabin Bălaşa, ele reprezentând dovada deschiderii spre spiritualitate, artă şi cultură.

Profesorul universitar dr. Ion Gh. Roşca s-a născut pe 12 aprilie 1949 în oraşul Râmnicu Vâlcea. A absolvit în 1966 Liceul Nicolae Bălcescu (devenit ulterior Colegiul Alexandru Lahovari) din oraşul natal. În perioada 1967 - 1972 a urmat cursurile Facultăţii de Calcul Economic şi Cibernetică Economică, secţia Mecanizarea şi automatizarea calculului economic, din Academia de Studii Economice din Bucureşti, pe care le-a absolvit ca şef de promoţie. Imediat după terminarea facultăţii a îmbrăţişat cariera universitară, urcând toate treptele acesteia. A fost şef al Catedrei de Informatică economică în perioada 1990 - 1996, director al Departamentului de Cercetări Economice al ASE în perioada 1996 - 1999 şi prorector în perioada 2000 - 2004, coordonând domeniile de cercetare ştiinţifică şi de informatizare a activităţilor din universitate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO