Eveniment

Profesorii au castigat in instanta 100 de milioane de euro

28.03.2010, 23:06 354

O treime din cei aproape 100.000 de profesori care au castigatanul trecut in procese privind drepturile salariale prevazute inordonantele de urgenta din 2008 si 2009 vor primi, esalonat, o sumatotala de 400 mil. lei (95,2 mil. euro) in urmatorii trei ani.

"Daca ar trebui sa platim integral toti banii castigati ininstanta de profesorii care si-au revendicat si au primit majorareasalariala de 33% prin hotarari judecatoresti anul trecut,Ministerul Educatiei ar trebui sa plateasca integral 400 demilioane de lei. Este vorba de 32.000 de cadre didactice care vorprimi intr-o perioada de trei ani aceasta suma", afirma surse dinMinisterul Educatiei.

In 2008, Parlamentul a adoptat o lege prin care majora salariileprofesorilor cu 33%, pe langa o alta majorare de 17% acordata indoua etape profesorilor. Guvernul Tariceanu a respins ordonantacare prevedea cresterea salariilor cu 33% prin alte doua actenormative, declarate ulterior neconstitutionale. O parte dinprevederile acestor acte normative au fost preluate intr-o altaordonanta de urgenta data anul trecut, care bloca majorarilesalariale si care a ramas in vigoare pana la finele lui 2009.

Profesorii au dat in judecata Guvernul si au castigat majorareasalariala de 33% in instanta, pe baza faptului ca actelelegislative de anul trecut (care prevedeau inghetarea salariilor)includeau prevederi neconstitutionale, mostenite din ordonanta datade guvernul Tariceanu in 2008.

Odata cu aplicarea legii salarizarii, reincadrarea profesorilors-a facut pe o noua baza, care nu lua in calcul veniturilesalariale obtinute de profesori in decembrie 2009.

Premierul a anuntat recent ca Guvernul va asigura profesorilorsalarii majorate cu doar 17%, potrivit legii aflate in vigoare sica va esalona drepturile salariale "suplimentare" castigate ininstanta printr-o ordonanta de urgenta.

Pentru acest an, Ministerul Educatiei are fonduri numai pentru otreime din banii necesari acoperirii celor 100 de milioane de europe care i-au castigat profesorii prin hotarari judecatoresti.

Sindicalistii din invatamant spun ca protestele din ultimaperioada nu au venit ca urmare a neacordarii majorarii salarialedate in 2008, de 17%, iar declaratia premierului nu are niciorelevanta. "Noi nu am cerut nicio majorare salariala si nici nuavem o problema cu majorarea salariala de 17%, care s-a acordatpentru toti profesorii. De asemenea, nu am cerut majorari salarialede 50%, ci de 33%, anul trecut, mai ales ca, in ceea ce privestemajorarea de 17%, o parte a fost acordata pentru toti bugetarii, nunumai pentru profesori", spune Aurel Cornea, presedinteleFederatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Prin aplicarea legii salarizarii de la 1 ianuarie 2010,salariile profesorilor au scazut din cauza neacordarii unor sporurisi a drepturilor castigate prin hotarari judecatoresti, ceea ce i-anemultumit pe profesori, care protesteaza in prezent si refuza satreaca note in catalog in mai multe institutii de invatamant dintara. De altfel, 700 de profesori din Buzau au protestat in ultimaperioada pentru a cere dreptul castigat in instanta (majorareasalariala de 33%) de toti cei 5.000 de profesori care lucreaza inBuzau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO