Eveniment

Produsele petroliere se platesc la granita

29.04.2003, 00:00 25

Vamuirea produselor petroliere importate va avea loc in 24 de ore de la intrarea pe teritoriul Romaniei, iar plata taxelor vamale si a accizelor va avea loc la frontiera, a declarat ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu.
"Laboratoarele exista deja la cele sase puncte de frontiera prin care va fi autorizat, de la 1 mai, importul de produse petroliere. Importatorul va plati accizele pe loc, iar analiza va dura cel mult 24 de ore", a afirmat Tanasescu.
Potrivit ministrului Finantelor, ordonanta de urgenta referitoare instituirea unor masuri speciale privind productia, importul si comercializarea uleiurilor minerale, aprobata saptamana trecuta de guvern, urmareste "ordonarea" pietei interne de profil.
"Este un domeniu de activitate in care, din pacate, am avut niste minusuri de venituri foarte mari. Prin disciplinarea pietei sunt sigur ca si colectarea accizelor se va imbunatati", a explicat Mihai Tanasescu.
El a mentionat ca veniturile bugetului general consolidat au crescut, in primele trei luni ale anului, in termeni reali, in comparatie cu anul 2002. Singurele "alunecari" au fost consemnate la veniturile din accize si la bugetul asigurarilor de sanatate.
Oficialul guvernamental a mentionat ca aplicarea actului normativ are ca obiectiv descurajarea contrabandei cu produse petroliere, mai ales cu cele importate, al caror parcurs va fi strict supravegheat.
"Trebuie sa descurajam metodele de contrabanda. De exemplu, multi intrau in Romania cu un tren de combustibil spunand ca este in tranzit si uitau sa mai iasa cu el din tara", a aratat Tanasescu.
Ministrul Finantelor a precizat ca firmele care tranziteaza combustibili prin Romania vor fi obligate sa depuna o garantie la vama, care le va fi returnata dupa ce marfurile parasesc teritoriul Romaniei.
Premierul Adrian Nastase a afirmat la videoconferinta cu prefectii, ca doar jumatate din produsele petroliere sunt supuse accizarii.
Premierul a precizat ca, pentru completarea veniturilor prognozate din accizele la produse petroliere, se putea recurge la ridicarea accizelor din produsele deja supuse accizarii, in mod benevol, cu riscul ca "aceste cantitati sa se dilueze si ele".
De aceea, solutia aleasa a fost aceea a identificarii unor masuri pentru a stopa "ceea ce pare sa fie o contrabanda masiva si o contrafacere de produse petroliere", a spus Nastase.
Printr-o ordonanta de urgenta adoptata de guvern, a fost limitat la sase numarul de puncte de frontiera prin care se efectueaza importul de produse petroliere si s-a stabilit pedepsirea penala a celor care nu asigura plata in termen a accizelor la produsele petroliere. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO