Eveniment

Producţia industrială a încetinit în T1/2018 spre minimul ultimilor trei ani

Andrei Rădulescu, economistul senior al Băncii Transilvania: Această evoluţie confirmă fază de maturitate a ciclului investiţional din industrie, pe fondul acumulării de provocări externe precum tensiunile comerciale globale, temperarea creşterii economice în zona euro şi interne, precum intensificarea dezechilibrelor macroeconomice şi majorarea costurilor de finanţare

Andrei Rădulescu, economistul senior al Băncii Transilvania: Această evoluţie confirmă fază de maturitate a ciclului investiţional din industrie, pe fondul acumulării de provocări externe precum tensiunile comerciale globale, temperarea creşterii economice în zona euro şi interne, precum intensificarea dezechilibrelor macroeconomice şi majorarea costurilor de finanţare

Autor: Bogdan Alecu

14.05.2018, 00:07 519

Producţia industrială a crescut cu 4,9% în T1/2018, dar dinamica anuală în T1/2018 a înregistrat cel mai redus ritm din trimestrul al patrulea din 2016, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

„Această evoluţie confirmă faza de maturitate a ciclului investiţional din industrie, pe fondul acumulării de provocări externe precum tensiunile comerciale globale, temperarea creşterii economice în zona euro şi interne, precum intensificarea dezechilibrelor macroeconomice şi majorarea costurilor de finanţare“, spune Andrei Rădulescu, economist senior al Băncii Transilvania în raportul BT Macro Focus.

Conform datelor INS producţia industrială a crescut cu un ritm lunar de 0,5% în martie, după ajustările din ianuarie şi februarie, cu dinamici lună la lună de 3.4%, respectiv 0,7%.

Această evoluţie a fost determinată de re­­venirea pe creştere a componenţei pre­lucră­­toare, cu o dinamică lunară de 0.1%, după declinul consemnat în ianuarie şi fe­brua­­rie cu ritmuri lunare de 1,5%, respectiv 2,6%.

Comenzile noi în industria prelucrătoare au decelerat la 10% an la an în martie, cel mai redus ritm din septembrie 2017. Tot în martie producţia industrială a crescut cu 1,2% an la an, aceasta fiind cea mai slabă dinamică din aprilie 2017. Evoluţiile au fost influenţate şi de inflexiunea productivităţii muncii, care exprimă premise de decelerare economică pe termen scurt - în linie cu previziunile Comisiei Europene, Băncii Mondiale şi BERD, potrivit raportului BT.

Pe de altă parte, deficitul balanţei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 18,1% an la an la 2,7 miliarde de euro în primul trimestru. De asemenea, salariul mediu net a atins un nivel record în martie - 2.704 de lei, accelerarea salariului real la 10% an la an exprimând premise nefavorabile pentru competitivitatea internaţională pe termen scurt. Nu în ultimul rând, BNR a actualizat scenariul macroeconomic central pe termen mediu urcând prognoză de inflaţie pe final de 2018 la 3,6% an la an şi a majorat rata de dobândă de politică monetară la 2,5% la a patra şedinţa de politică monetară din acest an.

În România industria are o pondere de circa 24-25% din Produsul Intern Brut, iar anul trecut s-a înregistrat cea mai mare creştere a producţiei industriale din ultimii 15 ani, de 8,2%, conform INS. Revenirea economică robustă a Europei, a Germaniei în special, a determinat o creştere neanticipată a producţiei industriale în România, cu industria prelucrătoare pe post de motor - 8,9% avans în 2017.

Analiştii privesc însă cu rezervă această creştere pentru că ea este, procentual, însemnată, dar industria, în ansamblul ei, rămâne una cu valoare adăugată mică, prin urmare valoarea exporturilor este mică, cu mult sub cea a importurilor, ceea ce face ca exportul net să aibă o contribuţie negativă la creşterea economică.

De asemenea, componenta energie & utilităţi a crescut pentru a două luna la rând în martie, cu 4.5% faţă de februarie. Pe de altă parte, în industria extractivă producţia s-a ajustat cu 1% lună la lună în martie. În dinamica an la an producţia industrială a decelerat pentru a treia luna la rând în martie, spre 1.2%, cel mai redus ritm din aprilie 2017.  Evoluţia a fost determinată de stagnarea componenţei prelucrătoare. 

 
 

Cum a evoluat producţia industrială în T1

♦ Producţia industrială a crescut cu un ritm lunar de 0,5% în martie, după ajustările din ianuarie şi februarie (cu dinamici lună la lună de 3,4%, respectiv 0,7%). 

♦ Componenta energie & utilităţi a crescut pentru a două luna la rând în martie, cu 4,5% faţă de februarie.

♦ În industria extractivă producţia s-a ajustat cu 1% lună la lună în martie

♦ În dinamica an la an producţia industrială a decelerat pentru a treia lună la rând în martie, spre 1,2%, cel mai redus ritm din aprilie 2017

♦ Producţia a accelerat în ramurile energie & utilităţi şi extractivă în luna martie cu 6,5% an la an, respectiv 7,6% an la an

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO