Eveniment

Productia de vin stabileste un nou record anul acesta: 6,3 milioane de hectolitri

Productia de vin stabileste un nou record anul acesta: 6,3 milioane de hectolitri

Click pentru imaginea intreaga

29.08.2008, 19:28 26

Productia de vin din Romania va urca anul acesta la 6,3 milioane de hectolitri, in crestere cu circa 20% fata de anul trecut, pe fondul vremii favorabile, potrivit Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).
"Conditiile climaterice din acest an si investitiile din ultima perioada incep sa produca efecte pozitive vizibile. Perioada prelungita de insolatie si precipitatiile abundente contribuie decisiv la obtinerea unui vin de calitate peste medie, respectiv a unei productii record pentru ultimii ani", sustin reprezentantii patronatului.
Media ultimilor ani este de 5,5 milioane de hectolitri, vinul de calitate superioara si cel de masa detinand proportii aproximativ egale. Cea mai mica productie din ultimii patru ani s-a inregistrat in 2005, cand s-au produs 2,6 mil. hectolitri, fata de circa 6,2 mil. hectolitri anul anterior.
Cele mai mari cresteri ale productiei de vin pe regiuni s-au inregistrat in Transilvania, cu 30% mai mult fata de anul trecut, 25% in Dobrogea si o crestere de 15-20% in Moldova.
Cresterea din sectorul vitivinicol este explicata prin conditiile climaterice favorabile din acest an si investitiile din ultima perioada, care incep sa produca efecte pozitive vizibile. Pana la sfarsitul anului trecut in sectorul vitivinicol s-au investit 40 mil. euro prin programele de dezvoltare rurala. Reprezentantii patronatului spun ca investitiile pe care le va atrage acest sector se ridica la circa 211 mil. euro in perioada 2009 - 2013 prin aplicarea "Reformei vinului", bani care vor fi alocati pentru reconversiunea si replantarea vitei-de-vie. Anul acesta vor intra sub procesul de replantare 3.008 hectare, urmand ca in anii viitori sa fie vizati in medie 4.500 de hectare pe an.
Piata de vin a fost estimata anul acesta la 350 de milioane de euro. Cei mai mari cinci jucatori de pe piata vinului, Murfatlar Romania, Vincon Vrancea, Jidvei, Cotnari si Tohani insumeaza aproximativ 50% din totalul tranzactiilor cu vin din Romania. Vinul romanesc detine 97% din piata interna, restul fiind vin de origine intra si extracomunitara, potrivit PNVV
De asemenea, piata vinului imbuteliat a crescut cu 31%, in timp ce piata vinului spumant/spumos a inregistrat o crestere constanta de 7% in primele sase luni anul acesta, fata de aceeasi perioada anul trecut. Principalii competitori pe aceasta piata a vinului spumos sunt Angelli, Zarea, Bucium, Jidvei, Halewood.
Cresterea consumului de vin este influentata de cresterea puterii de cumparare a romanilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO