Eveniment

Producţia de resurse de energie primară scade în tandem cu scăderea industriei. Dumitru Chisăliţă, Energia Inteligentă: Consumul industrial de energie a scăzut, însă consumul casnic a crescut

Dumitru Chisăliţă: Aproape tot anul, exceptând primele 2 luni, foarte mulţi angajaţi au lucrat de acasă şi atunci cantitatea de energie folosită a crescut în zona casnică.

Dumitru Chisăliţă: Aproape tot anul, exceptând primele 2 luni, foarte mulţi angajaţi au lucrat de acasă şi atunci cantitatea de energie folosită a crescut în zona casnică.

Autor: Răzvan Botea

16.11.2020, 18:30 324

Producţia de resurse de energie primară din România a scăzut în primele 9 luni din 2020 cu 11,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă şi analist din zona de energie, explică pentru ZF că scăderea vine pe două paliere: scăderea cererii şi creşterea importurilor de energie. Cererea a scăzut din zona industrială, iar consumul casnic a crescut uşor.

„Un element este legat de o reducere a cererii pe aceste tipuri de resurse în această perioadă care s-a datorat pe de-o parte pandemiei şi pe de altă parte intrării în România de energie finală sau primară mai ieftină”, a spus Dumitru Chisăliţă.

Datele INS arată că producţia de cărbune a României a scăzut cu 23% în primele 9 luni din an, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În aceeaşi vreme, producţia de ţiţei a scăzut cu 2%, iar producţia de gaze naturale cu 12%. Pe de altă parte, importurile de produse petroliere au crescut cu 12%.

Dumitru Chisăliţă spune că acelaşi lucru este valabil şi pentru scăderea producţiei de gaze: „Pentru piaţa de gaze este valabil acelaşi comentariu. Faptul că au intrat în România gaze din import cu preţuri mai bune decât aveam noi, dar aici se impune şi o precizare legată de reducerea importantă a activităţii în ceea ce priveşte partea de explorare, cât şi partea de dezvoltare de investiţii.”

Consumul final de energie electrică în primele 9 luni din an a scăzut cu 5%, mai arată datele INS, însă consumul casnic a crescut cu 3,6% în perioada ianuarie-septembrie 2020, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2019. „Aproape tot anul, exceptând primele două luni, foarte mulţi angajaţi au lucrat de acasă şi atunci cantitatea de energie folosită a crescut în zona casnică, În acelaşi timp scăderea din economie este din nou justificată având în vedere că avem industrii închise, altele restricţionate, avem câteva zeci de mii de şcoli, grădiniţe, licee care nu au mai fost încălzite.”

Industria şi-a redus motoarele în România şi acest lucru se vede şi în datele despre producţia industrială şi în consumul de energie industrială. Industria este în scădere de 12% an/an la 9 luni în 2020.

Pe parte de producţie de energie datele de la Statistică mai arată că producţia de energie din termocentrale s-a redus an/an cu aproape 15%, în vreme ce producţia din hidrocentrale a scăzut cu 10%. Producţia de energie de la Cernavodă a crescut cu 1,7%. Producţia de energie eoliană a crescut cu 8% şi producţia de energie solară a crescut uşor, cu 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO