Eveniment

Productia de grau bate miliardul de euro, iar marii producatori trec pe profit anul acesta

Productia de grau bate miliardul de euro, iar marii producatori trec pe profit anul acesta

Click pentru imaginea marita

15.07.2008, 19:18 108

Productia medie de grau este anul acesta de aproape 3,5 tone/ha, rezultat care se apropie de recordul inregistrat in 2004 si este de doua ori si jumatate mai mare decat cel de anul trecut, potrivit cultivatorilor care sunt in faza finala a recoltatului.
Pretul la care se tranzactioneaza cerealele la momentul actual ajunge la 500 lei/tona (aproximativ 140 de euro/tona), dar incepand din toamna este asteptata o crestere pana la 160 - 170 de euro/tona. La o medie de 150 de euro pe tona de grau, productia de grau se ridica la putin peste un miliard de euro.
"Pana saptamana trecuta se recoltasera 2,2 milioane de tone de grau pe o suprafata de 671.000 ha, ceea ce inseamna o productie medie care depaseste 3,4 tone/ha. In scurt timp producatorii vor termina recoltatul si vor veni cu noi rezultate", a declarat pentru ZF Mariana Radu, director adjunct al Directiei de Prospectare - Evaluare Agricola din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Cultivatorii spun ca pentru inceput pretul pe piata este mic, pentru ca oferta este foarte mare.
"Multi agricultori vor astepta insa pana in august sau septembrie cand tona de grau poate sa se vanda si cu 170 de euro, ca pe pietele internationale", a explicat Stefan Poienaru, administratorul Agrofam Holding din Fetesti, care cultiva opt mii de hectare cu grau.
Jucatorii care activeaza in sectorul agricol mizeaza pe un pret de 170 euro/tona de grau de panificatie si 150 euro/tona de grau sub standarde, adica cel care are ca destinatie furajele sau biocombustibilul. Marii agricultori, care au investit in tehnologie performanta au raportat o productie medie la hectar de peste 6 tone, ceea ce inseamna ca anul acesta culturile de grau ii trec pe profit.
"Recoltam 600 de hectare pe zi, ceea ce inseamna ca intr-o saptamana vom incheia campania. Deocamdata am recoltat jumatate din cele opt mii de hectare destinate graului si am obtinut 6,4 tone la hectar, mai mult decat dublu fata de anul trecut", spune Poienaru. Asta inseamna ca, la un pret mediu de 160 de euro/ tona, omul de afaceri va avea vanzari de 8,1 milioane de euro si profit operational de 3,7 milioane de euro, in conditiile in care investitiile in infiintarea culturii ajung la 4,4 mil. euro.
Si Interagro a recoltat 90% din suprafata destinata graului, obtinand 6 tone la hectar, nivel asemanator cu cel realizat in 2006. Veniturile vor fi insa mai mari, deoarece cu doi ani in urma pretul graului ajungea la 120 $ pe tona, mult mai putin decat ar obtine compania in prezent pe aceeasi cantitate.
Mihai Anghel, un alt mare cultivator de grau, care administreaza Cerealcom Dolj a terminat recoltatul si a tras linie: 6,2 tone/ ha, la o suprafata de 9.200 de hectare, ceea ce ar insemna venituri de 8,5 milioane de euro.
"Ne asteptam la preturi mai mari, dar acesta este nivelul peste tot in lume, deoarece cantitatile sunt mult mai mari. Rusia si Ucraina au anuntat deja cea mai mare productie de grau din ultimii 30 de ani, iar in Bazinul Marii Mediterane sunt 20 de milioane de tone disponibile numai pentru export", anunta Anghel.
Rezultatele de pana acum depasesc estimarile Ministerului Agriculturii facute la inceputul acestui an, chiar daca producatorii au fost reticenti si au anuntat productii mai mici. In primele luni ale anului, pe site-ul ministerului au aparut date conform carora recolta de grau pentru 2008 va ajunge la un volum de 7 milioane de tone, volum asemanator celui realizat in 2004 si 2005 si de peste doua ori mai mare fata de volumul anuntat anul anterior. Mai mult, productia medie la hectar era estimata la 3,2 tone, cu 0,2 tone mai putin decat s-a realizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO