Eveniment

Producatorii, despre impozitarea tichetelor: Mai bine dam salarii!

27.05.2010, 23:06 56

Producatorii din industria alimentara sustin ca daca guvernul vapune in aplicare decizia de a impozita tichetele cadou, de masa,vacanta si de cresa, sistemul de oferire a tichetelor nu va mai fiavantajos si iau in calcul renuntarea la folosirea acestora.

"E foarte greu de spus ce vom face daca aceste masuri vor fiaplicate. Daca tichetele vor fi impozitate, sistemul in sine nu maiare rost. Mai bine dam salarii", a declarat Shachar Shaine,presedintele United Romanian Breweries Bereprod, producatorul beriiTuborg, companie cu afaceri de 90 de milioane de euro si peste 900de angajati in cadrul careia sunt folosite tichetele de masa.

Opinia sa este impartasita si de Constantin Boromiz, actionarulsi directorul general al producatorului de panificatie Boromir,grup cu o cifra de afaceri de aproape 150 de milioane de euro sipeste 2.600 de angajati la nivelul anului 2008. "Vom lua in calculrenuntarea la folosirea tichetelor de masa daca se va lua aceastamasura", spune omul de afaceri.

Includerea in veniturile salariale ale tichetelor cadou, demasa, de vacanta si de cresa este una dintre masurile pe careguvernul intentioneaza sa le puna in aplicare pentru crestereaveniturilor la bugetul de stat. Intr-un proiect creat pentrumodificarea Codului fiscal, guvernul estimeaza obtinerea unorvenituri de 2,2 miliarde de lei (circa 530 mil. euro) pana lafinalul anului 2013 in urma impozitarii tichetelor de masa, urmandca in urmatoarele sase luni ale acestui an sa obtina 345 mil. lei(85 mil. euro).

De asemenea, guvernul estimeaza ca poate primi alte 236 mil. lei(peste 55 mil. euro) pana in 2013 din impozitarea tichetelorcadou.

Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete din Romania(APET), din care fac parte companiile Accor Services, ChequeDejeuner Romania si Sodexo - care controleaza aceasta piata inproportie de 95%, sustin insa ca efectul va fi exact contrar, iarimpozitarea tichetelor de masa va avea un impact dramatic asupraeconomiei romanesti prin scaderea bugetelor de stat si crestereasomajului.

Potrivit estimarilor APET, tichetele de masa genereaza inprezent incasari anuale de peste 360 de milioane de euro. In urmaimpozitarii acestora, peste 50% din companii vor renunta lafolosirea tichetelor de masa, ceea ce va insemna pierderi deaproape 50 de milioane de euro anual la incasarile statului si oscadere a consumului de 860 de milioane de euro anual, echivalentulvalorii tichetelor de masa acordate de companii salariatilor. Inplus, puterea de cumparare a peste doua milioane de salariati dinmediul privat va scadea cu aproximativ 30%, ca urmare a acesteimasuri.

Companiile ofera in prezent astfel de beneficii angajatilordeoarece sumele aferente tichetelor sunt deductibile si scutite detaxe si impozite, atat pentru angajator, cat si pentru angajat, iartichetele au o arie de utilizare la scara nationala.

Ele au fost initial introduse pentru ca angajatii sa isi poataplati masa de pranz, insa nu si-au atins scopul, majoritateabeneficiarilor de tichete optand pentru folosirea lor lacumparaturile saptamanale sau lunare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO