Eveniment

Procurorul DNA cere închisoare cu executare pentru Sorin Oprescu

Procurorul a cerut şi sechestru pe averea iubitei doctorului, Adriana Nica.

Procurorul a cerut, luni, la ultimul ter­men din dosarul lui Sorin Oprescu de la Tri­bunalul Bucureşti, închisoare cu executare pentru fostul primar al Capitalei, lăsând la apre­cierea instanţei limitele pedepsei. Opres­cu a fost cercetat pentru mai multe fapte de corupţie.

„Faţă de Oprescu Sorin sunt probe. Nu a re­cunoscut infracţiunile şi să dispuneţi pedeapsa cu închisoarea. Să aveţi în vedere calitatea sa şi să aplicaţi pedepse comple­mentare şi accesorii. (...) Lăsăm la aprecierea instanţei limitele pedepsei”, a spus procurorul la ultimul termen de la Tribunalul Bucureşti.

Totodată, procurorul a cerut şi sechestru pe averea iubitei lui Sorin Oprescu, Adriana Nica. „Aplicare sechestru asigurător până la concurenţa 2,4 milioane de lei. (...) Până în 2012, când l-a cunoscut pe Oprescu, avea 0 lei, după aceea, când avea acelaşi salariu de 4.000 de lei, sumele au început să crească: 30.000 de euro, 10.000 de euro - sumele trans­ferate de ea la părinţi şi invers. Sumele nu pot fi acoperite din salariul de 1.000 de euro pe lună. Imobilul din Herăstrău a fost cum­­părat din sumele din mită pentru a justi­fica sumele din conturi”, a spus procurorul.

Inculpaţii, întrebaţi dacă sunt dispuşi să facă muncă în folosul comunităţii, au spus că da, inclusiv Oprescu: „Eu fac de 43 de ani muncă în folosul comunităţii”.

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru lua­re de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză au fost judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bog­dan Popa, în calitate de director al Adminis­traţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

Anchetatorii susţin că, pe măsură ce alte persoane, sesizând activitatea grupului, au aderat la acesta în vederea obţinerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activităţii pentru mărirea mitei, structura şi funcţio­nalitatea grupului au suferit modificări, „cul­minând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (şeful autorităţii pu­blice locale executive), crearea unui eşalon de «secunzi» ai săi (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii".

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.