Eveniment

Probleme pentru una din cele mai mari economii ale lumii: Creşterea economică a Chinei va încetini brusc în 2022, potrivit Băncii Mondiale

Probleme pentru una din cele mai mari economii ale lumii:...

Autor: Dorin Oancea

23.12.2021, 08:20 118

Banca Mondială şi-a redus previziunile privind creşterea economică a Chinei în acest an şi anul viitor, în condiţiile în care a doua mare economie a lumii se confruntă cu provocări din ce în ce mai puternice, de la noua variantă Omicron până la o scădere severă a sectorului imobiliar, scrie CNBC.

Banca se aşteaptă acum ca PIB-ul Chinei să crească cu 8% în 2021, comparativ cu anul trecut, - mai puţin decât previziunile sale anterioare. În octombrie, Banca Mondială se aştepta ca China să crească cu 8,1% în acest an. În iunie, a preconizat o creştere de 8,5%.

De asemenea, şi-a redus prognoza pentru 2022 de la 5,4% la 5,1%, ceea ce ar marca al doilea cel mai lent ritm de creştere pentru China din 1990 - când economia ţării a crescut cu 3,9% în urma sancţiunilor internaţionale legate de masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989. Economia Chinei a crescut cu 2,2% în 2020.

Reapariţia focarelor interne de Covid, inclusiv a variantei Omicron, ar putea duce la restricţii mai "extinse şi de mai lungă durată" şi ar putea provoca noi perturbări ale activităţii economice, a spus instituţia.

În plus, "o încetinire severă şi prelungită" în sectorul imobiliar, care are un grad ridicat de îndatorare ar putea avea reverberaţii semnificative în întreaga economie, a adăugat Banca Mondială.

China a fost singura mare economie care a înregistrat o creştere în 2020, dar anul acesta s-a confruntat cu numeroase ameninţări, inclusiv restricţii legate de pandemie, criza energetică şi represiunea fără precedent la adresa companiilor private.

Problemele din ce în ce mai mari din punct de vedere economic au determinat Beijingul să îşi reconsidere abordarea. În timpul unei reuniuni economice cheie de la începutul acestei luni, preşedintele chinez Xi Jinping şi alţi lideri de top au marcat "stabilitatea" ca fiind prioritatea lor principală pentru 2022. Aceasta este o schimbare majoră faţă de reuniunea de anul trecut, când "limitarea expansiunii dezordonate a capitalului" era la ordinea zilei.

De atunci, autorităţile şi-au intensificat eforturile de stimulare a economiei - luni, Banca Populară Chineză a redus principala rată a dobânzii pentru prima dată în ultimele 20 de luni, în speranţa reducerii costurilor de împrumut pentru gospodării şi firme şi de a încuraja cheltuielile de consum şi investiţiile.

Săptămâna trecută, banca centrală a redus, de asemenea, rata rezervelor minime obligatorii pentru majoritatea băncilor, cu o jumătate de punct procentual.

Banca Mondială susţine că scenariul tradiţional de stimulare a creşterii prin investiţii în infrastructură şi în sectorul imobiliar este depăşit. "Pentru a obţine o creştere de calitate pe termen mediu, China va trebui să îşi reechilibreze economia pe mai multe dimensiuni", a spus instituţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO