Eveniment

Probleme pentru Germania: Programul de vaccinare nu reuşeşte să meargă conform planurilor. Autorităţile, în faţa unei serii întregi de provocări logistice

18 ianurie 2020: Unul dintre cele trei centre de vaccinare din Berlin

18 ianurie 2020: Unul dintre cele trei centre de vaccinare din Berlin

Autor: Eduard Ivanovici

20.01.2021, 14:25 417

Progresul înregistrat de Germania la aproape o lună după ce a început programul de vaccinare începe să genereze frustrări de-a lungul autorităţilor şi experţilor medicali din ţară, scrie CNBC.

Ministrul sănătăţii Jens Spahn a stabilit un obiectiv de 300.000 de inoculări zilnice, însă datele Institutului Robert Koch arată că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate doar 62.000 de doze.

În total, de la începutul programului de imunizare, adică de pe 27 decembrie, au fost vaccinaţi 1,2 milioane de germani. Grupurile prioritare sunt reprezentate de lucrătorii medicali, rezidenţii şi staff-ul din casele de bătrâni şi cetăţenii cu vârste înaintate. Doar 25.000 de oameni au primit a doua doză a vaccinului.

Prin comparaţie, Marea Britanie – prima ţară din lume care a aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech (dezvoltat parţial în Germania) – a început programul de vaccinare la începutul lunii decembrie şi a efectuat până acum peste 4 milioane de inoculări, iar peste 450.000 de persoane au primit până acum a doua doză. Spre sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile britanice au administrat zilnic peste 300.000 de doze.

Uniunea Europeană a urmat o politică de distribuire colectivă a vaccinurilor, însă există ţări, inclusiv Germania, care au decis să încheie separat unele contracte. Astfel, Germania a întâmpinat probleme de la bun început în ceea ce priveşte procesele de aprovizionare. Dozele au lipsit în mod constant din hub-urile de vaccinare, în timp ce autorităţile au întâmpinat o serie de provocări logistice, printre care se numără prioritizarea anumitor grupuri, cum ar fi persoanele vârstnice.

„Procesul este bun din punct de vedere etic, însă pierdem foarte mult timp”, spune Dr. Stefan Kaufmann, un renumit specialist în imunologie şi microbiologie din Germania.

Până acum au fost aprobate în Uniunea Europeană doar vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna. Candidatul companiei AstraZeneca, mai ieftin şi mai uşor de transportat, încă nu a primit aprobare din partea Agenţiei Europene a Medicamentelor.

Conform datelor colectate de Bloomberg, rata de vaccinare din Germania este de 1,47 per o sută de oameni, asemănătoare cu cea din România, care are o rată de 1,39 per suta de locutori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO