Eveniment

Probleme în prima zi de funcţionare a centrelor noi pentru vaccinul Pfizer. Pacienţi trimişi acasă din lipsa dozelor de vaccin

Probleme în prima zi de funcţionare a centrelor noi...

Autor: Georgiana Mihalache

01.03.2021, 13:05 2180

Vaccinul nu a ajuns în toate centrele nou deschise pentru imunizarea cu dozele companiei Pfizer la ora 10, când pacienţii aveau programare, iar în trei centre nou deschise din judeţul Hunedoara pacienţii au fost trimişi acasă, deşi aveau programare validă pentru a fi imunizaţi astăzi. Şeful campaniei de vaccinare spune însă că este un caz izolat. Şeful DSP Hunedoara a precizat că vaccinul este pe drum şi pacienţii vor fi vaccinaţi cu o întârziere, la ora 13 fiind estimată începerea vaccinării.

„Din ceea ce ştiu, toate dozele au fost distribuite către DSP şi implicit către centrele de vaccinare. Situaţiile menţionate de dumneavoastră probabil sunt punctuale”, a transmis Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

În trei centre din Hunedoara – Haţeg, Petrila şi Lupeni, pacienţii, deşi aveau programare în platformă şi au primit inclusiv mesaj de confirmare a programării, au fost trimişi acasă şi îndrumaţi să aştepte să fie sunaţi.

„Acum este pe drum (vaccinul – n.red.), la Haţeg, urmează Petrila, Petroşani, Lupeni. La ora 1 ar trebui să înceapă vaccinarea. Nu avem cum să distribuim, şoferul a plecat la 5 dimineaţa, vaccinul s-a ridicat la 7:30, vine de la Timişoara, e timpul de deplasare. El vine, trebuie repartizat, făcute procesele verbale, încărcat pe fiecare centru de vaccinare în parte. E doar astăzi, la pornirea centrelor, după aceea nu vor mai fi probleme pentru că ne aprovizionăm constant. Celelalte centre care sunt funcţionale nu au problema asta, ei deja funcţionează şi am adus completare. Problemele au fost la centrele Haţeg, Petrila, Lupeni, unde se vaccinează pentru prima dată”, a spus Sebastian Mezei, şeful DSP Hunedoara.

Centrele din Timişoara, Braşov nu au această problemă pentru că fac 15 minute să ridice vaccinul, fiind totodată centre regionale, acolo unde este depozitat vaccinul, mai spune şeful DSP.

„Absolut toţi pacienţi vor fi vaccinaţi astăzi, doar cu o întârziere care ţine de drum. Şoferul face în ziua de distribuţie 500 km. Pacienţii care nu pot astăzi putem să-i vaccinăm mâine, noi am adus dozele aferente tuturor programărilor, nu vor rămâne nevaccinaţi”, a mai precizat Sebastian Mezei.

De astăzi, 130 de cabinete noi de vaccinare au devenit operaţionale pentru imunizarea cu vaccinul produs de compania Pfizer/BioNTech, aici urmând să fie vaccinate 156.000 de persoane în următoarele 20 de zile. Capacitatea de vaccinare a fiecărui cabinet este de 60 de persoane pe zi.

Programarea pentru vaccinare în noile centre a început sâmbătă, 27 februarie, iar dozele se adresează persoanelor vulnerabile din etapa a doua de imunizare, persoanele cu boli cronice, cu vârste peste 65 de ani şi persoanele cu dizabilităţi.

Astăzi urmează să ajungă în România o nouă tranşă de vaccin de la Pfizer, peste 214.000 de doze de vaccin urmând să ajungă în ţară, potrivit autorităţilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO