Eveniment

Pro TV va avea un nou acţionar după o achiziţie gigant în America. Directorul noului proprietar a fost acum patru ani la Bucureşti, unde a avut o cină privată cu Victor Ponta, atunci prim-ministru, şi „eminenţa cenuşie” a PSD-ului, Viorel Hrebenciuc, care îl cunoştea personal

Pro TV va avea un nou acţionar după o achiziţie gigant...

Autor: Alex Ciutacu

15.06.2018, 19:22 40428

Tranzacţia gigant din America de 85,4 miliarde de dolari în care grupul de telecomunicaţii AT&T a cumpărat grupul media Time Warner va duce indirect şi la schimbarea proprietarului Pro TV, principalul grup de televiziune din România.

Pro TV este deţinut de compania americană CME (Central European Media Enterpresies), iar principalul acţionar în această companie, cu 75% din acţiuni, este Time Warner.

Până în acest moment, AT&T nu a exprimat nicio poziţie referitoare la viitorul CME, dacă va ţine compania în portofoliu sau nu. CME este cel mai mare grup de televiziune din Europa Centrală şi de Est cu operaţiuni în Cehia, România, Bulgaria, Croaţia, Slovacia şi Slovenia.

Randall Stephenson, puternicul CEO al AT&T, a fost în mai 2014 în România, unde a avut o cină privată cu Victor Ponta, atunci prim-ministru, şi Viorel Hrebenciuc, care atunci era „eminenţa cenuşie” a PSD. Viorel Hrebenciuc îl cunoştea personal pe Randall Stephenson.

Iniţial, tranzacţia a fost contestată de Ministerul Justiţiei din SUA, sau mai degrabă de Donald Trump, care a fost un critic vehement al postului de televiziune CNN, deţinut de AT&T.

Săptămâna aceasta, judecătorul federal Richard Leon a respins contestaţia Justiţiei, care argumenta că acest acord ar elimina concurenţa pe piaţa televiziunilor din Statele Unite. Astfel, judecătorul a stabilit că tranzacţia prin care AT&T achiziţionează grupul Time Warner este legală.

Dincolo de fuziunea celor două trusturi, decizia va avea repercusiuni în domeniile media şi telecomunicaţiilor, în contextul în care sunt contestate alte potenţiale contracte, care implică trusturile Walt Disney, Comcast Corporation şi 21st Century Fox. Hotărârea judiciară va fi un reper în aplicarea reglementărilor concurenţiale în mandatul preşedintelui Donald Trump, notează WSJ.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO