Eveniment

Priorităţi PNL:"Stoparea creşterii aberante a salariului minim", interzicerea traseismului politic

Priorităţi PNL:"Stoparea creşterii aberante a...

Autor: Cătălina Mănoiu

02.09.2017, 14:52 3129

„Avem un proiect pentru eliminarea ajutorului social pentru persoanele care refuză un loc de muncă conform pregătirii sale, un proiect foarte bine primit de societate şi un proiect care penalizează nemunca în societatea românească. Un al doilea proiect important pentru PNL încearcă stoparea creşterii aberante a salariului minim pentru că se pierd foarte multe locuri de muncă în ţara asta prin creşterea din pix a salariului minim”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu, la finalul şedinţei BPN a partidului.

Întrebat dacă salariul minim ar trebui să fie majorat în baza unui algoritm, Dumitrescu a susţinut că PNL propune ca majorarea salariului minim „să nu se mai facă din pix”.

„Nu, propunem să nu se mai facă din pix.(...) Ar trebui să existe corelaţie fie între salariul mediu şi salariul minim sau ar trebui să fie corelat fie cu productivitatea, fie cu inflaţia. Cam cum se face la pesnii, dar în alt algoritm. În orice ţară civilizată trebuie să existe o corelaţie fie cu salariul mediu, fie cu productivitatea şi cu alţi indicatori”, a răspuns Dumitrescu.

PNL îşi propune şi să reducă TVA şi taxele pe muncă, a spus Dumitrescu.

La rândul său preşedinte PNL, Ludovic Orban, a susţinut că în rândul priorităţilor PNL se numără respingerea în Parlament a ordonanţelor care au fost emise de Guvernul Tudose şi care au majorat fiscalitatea şi au „atacat” mediul de afaceri.

De asemenea, liberalii vor să depună proiecte de lege şi pentru interzicerea traseismului politic şi pentru introducerea votului electronic, a spus Orban.

„PNL va iniţia şi va susţine un proiect de lege pentru interzicerea traseismului politic şi la nivel parlamentar, aşa cum a făcut şi la nivelul autorităţilor locale. De asemenea, vom avea ca prioritate proiectul de lege pentru alegerea cu 50% plus 1 a primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene. PNL va înainta şi va susţine un proiect de lege pentru introducerea votului electronic pentru că s-a demonstrat clar că sistemul de vot prin corespondenţă cu preînscriere restrânge dreptul de vot al cetăţenilor români care se află şi muncesc în alte ţări. şi este vorba despre peste trei milioane de cetăţeni români care au trebuie să-şi poată exercita dreptul de vot şi cărora trebuie să li se ofere această capacitate efectivă”, a spus Orban.

Liberalii au anunţat şi depunerea unui proiect de lege care are ca obiectiv îmbunătăţirea relaţiei statului cu cetăţenii şi urmăreşte „să nu mai plimbe cetăţeanul de la Ana la Caiafa”.

„Este un proiect de lege simplu care va spune că orice instituţie care trebuie să acorde un drept solicitat de un cetăţean în baza legii nu mai are dreptul să-l trimită pe cetăţean la alte instituţii publice pentru a obţine diferite informaţii, ci este obligaţia instituţiei respective de a obţine toate informaţiile de la celelalte instituţii de stat deţinătoare ale acestor informaţii, astfel încât să decidă acordarea dreptului către cetăţeni. De asemenea, lucrul acesta este valabil şi pentru firme”, a spus Orban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO