Eveniment

Principala problema a economiei sunt deficitele si nu supraincalzirea

Principala problema a economiei sunt deficitele si nu supraincalzirea

Giovanni Ravasio, seful consilierilor economici ai premierului Tariceanu: Mergand zilele trecute intre Timisoara si Arad, am vazut ca toate fabricile dintre aceste doua orase au anunturi in care spun 'Angajam personal'. Este incredibil, in Italia nu vezi asa ceva.

26.09.2006, 19:14 81

Giovanni Ravasio, seful consilierilor economici ai premierului Tariceanu, spune ca Finantele vor face curand publica strategia fiscala pe termen mediu, care lasa nemodificate cota unica si TVA. De asemenea, el vede necesara o intarire a politicii bugetare, in sensul reducerii deficitelor programate pentru 2006 si anii viitori.
Desi considera ca economia nu este supraincalzita in momentul actual, Ravasio spune ca acest risc exista, din cauza cresterii prea rapide si a adancirii deficitului extern.
Strategia fiscala pe termen mediu se bazeaza pe mentinerea cotei unice si a TVA si pe cresterea fiscalitatii pe proprietate, introducerea unor taxe de mediu si taxarea veniturilor din agricultura, a declarat Giovanni Ravasio intr-un interviu acordat ZF.
Conform lui Ravasio, Ministerul de Finante lucreaza in prezent la definitivarea strategiei fiscale, dar si a strategiei de cheltuieli din urmatorii ani, adica planificarea bugetara multianuala, necesara dupa momentul integrarii. "Nu stiu de ce Ministerul de Finante a intarziat publicarea intentiilor privind strategia fiscala. La anul insa, dupa momentul aderarii la UE, ei vor fi obligati sa publice un program de convergenta, care include strategia veniturilor si cheltuielilor bugetare pe termen mediu", a precizat Ravasio.
Giovanni Ravasio a lucrat in cadrul Comisiei Europene timp de 40 de ani, urmarind evolutiile macroeconomice ale statelor candidate, inclusiv Romania. Acum, el este coordonatorul unui grup de experti care il consiliaza pe premierul Tariceanu in domeniul economic. Ravasio a fost insa si consilierul premierului Adrian Nastase, in perioada anterioara anului 2004.
In opinia sa, principalele riscuri din economie in momentul actual sunt deficitele externe si, in mai mica masura, posibilitatea de supraincalzire a economiei din cauza cresterii prea rapide. Intr-adevar, deficitul de cont curent (deficitul extern) a crescut in primele sapte luni cu 43% fata de anul trecut, fiind estimat sa depaseasca 9% din PIB la finele anului. Si asta in conditiile in care un nivel mai mare de 5%-6% din PIB este considerat periculos de catre expertii internationali.
Pentru a preveni supraincalzirea economiei, Guvernul trebuie sa-si reduca tinta de deficit bugetar, pentru a nu inflama cererea mai mult decat este nevoie, crede Ravasio. PIB a crescut in prima jumatate a anului cu 7,4%, cel mai ridicat ritm din ultimii trei ani. "Cresterea actuala a economiei este probabil peste potential, existand riscuri de supraincalzire. De ce sa fortam aceasta crestere cu un deficit bugetar inalt?", spune Ravasio.
Consilierul premierului apreciaza ca deficitul bugetar trebuie pastrat anul acesta "mult sub 2% din PIB", iar pe termen mediu, el nu trebuie sa depaseasca 1%-2% din PIB in fiecare an. "O politica de pastrare a deficitului cat mai mic posibil ar fi cea mai inteleapta in acest moment", spune el. Dupa ce a construit bugetul pe un deficit de 0,5% din PIB, Guvernul a decis majorarea acestuia pana la 2,5% din PIB, dupa trei rectificari bugetare operate anul acesta. "Exista riscul ca politica bugetara relaxata sa genereze dezechilibre care pot apoi incetini aceasta crestere economica", spune el. Printre aceste riscuri se numara reinflamarea inflatiei, cresterea dobanzilor, dar si deprecierea leului.
In schimb, cresterea veniturilor bugetare, de circa 15% in termeni reali in primele opt luni ale anului, este suficienta pentru ca Guvernul sa poata cheltui mai mult, fara sa suplimenteze deficitul, spune Ravasio. Dupa primele sapte luni, bugetul public inregistra un excedent de 1,7% din PIB, comparativ cu tinta de deficit de 2,5% din PIB. Ravasio spune ca, daca Guvernul va decide pana la urma sa relaxeze politica bugetara, Banca Nationala ar putea fi lasata sa lupte de una singura impotriva inflatiei.
Bugetul traverseaza insa o perioada de supraperformanta la colectare, spune Ravasio. "Sincer vorbind, acum un an credeam ca este imposibil sa mentinem cota unica si TVA si in acelasi timp sa avem toti banii necesari pentru cheltuieli rezonabile de infrastructura, educatie si sanatate", spune el, "dar se pare ca Guvernul a reusit."
Estimarile oficiale arata ca ponderea veniturilor bugetare in PIB va atinge anul acesta circa 32,3%, comparativ cu 30,4% anul trecut. Ravasio spune ca nu doar consumul, ci si imbunatatirea colectarii au ajutat la obtinerea acestui rezultat. El considera ca tinta pentru urmatorii ani ar trebui sa fie de circa 35% din PIB pentru veniturile bugetare. In UE, media acestui indicator este de circa 40%-45% in cele 15 state dinaintea largirii din 2004.
Ravasio spune ca ii va propune premierului un program de crestere a ocuparii fortei de munca, pe baza investitiilor in sistemul educational si a dezvoltarii zonei dintre liceu si universitate. "Din cate stiu, in prezent zona de invatamant dintre liceu si universitate este foarte slab reprezentata. Dar multe dintre companiile care vin sa investeasca aici asta cauta: forta de munca bine pregatita in domeniul tehnic".
In opinia lui, romanii vor trebui sa mai aiba rabdare in ceea ce priveste cresterea salariilor, pentru ca o apropiere prea brusca de salariile din Vest ar determina o pierdere de competitivitate. "Salariile vor creste oricum intr-un ritm mai rapid decat cel din Vest. Trebuie doar sa aveti rabdare, pentru ca salariile reduse sunt in prezent singurul avantaj competitiv pe care Romania il are in fata statelor vestice."
"Mergand intre Timisoara si Arad, am vazut ca toate fabricile dintre aceste doua orase au anunturi in care spun 'Angajam personal'. Este incredibil, in Italia nu vezi asa ceva", spune el. Ravasio a adaugat ca multe companii incep sa se confrunte cu lipsa personalului, ceea ce determina tensiuni pe piata muncii, dar si cresterea salariilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO