Eveniment

Primul oraş din România care va avea transport public în comun gratuit

Primul oraş din România care va avea transport public...

Autor: Szasz Jutka, Liliana Iedu

13.06.2013, 20:04 6008

Consilierii locali din Lugoj, judeţul Timiş, au votat, în şedinţa de joi, introducerea transportului public în comun gratuit în municipiu, începând din 1 iulie, decizia fiind o premieră în România, a afirmat primarul Francisc Boldea, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Primarul municipiului Lugoj, Francisc Boldea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în şedinţa de joi a Consiliului Local a fost votat, în unanimitate, un proiect de hotărâre privind subvenţionarea cu sută la sută a transportului în comun de către municipalitate, astfel că cei care vor călători cu autobuzele societăţii Meridian, cea care asigură transportul în comun în oraş, nu vor mai trebui să cumpere şi bilete de călătorie, având gratuitate.

”De 23 de ani, nimeni nu a făcut nimic pentru transportul în comun din Lugoj. Până acum a fost 60 de bani o călătorie, dar aproape nimeni nu folosea transportul în comun, pentru că nu existau orar sau staţii, iar cei care foloseau, totuşi, autobuzele de transport în comun, se înţelegeau cu şoferul şi nu mai plăteau bilet. Acum am cumpărat şi montat zece staţii, vom mai cumpăra încă cinci, am stabilit un orar, traseele, iar autobuzele sunt inscripţionate cu însemnele Primăriei Lugoj", a declarat Francisc Boldea.

Primarul din Lugoj a mai spus că până acum transportul în comun în Lugoj a fost subvenţionat în proporţie de 75 la sută, iar de la 1 iulie va fi subvenţionat în proporţie de sută la sută, de către Consiliul Local.

"Am avut dezbatere publică, aşa cum prevede legea, oamenii sunt deschişi la această idee, iar acum am ajuns în faza în care am aprobat proiectul, care va intra în vigoare la 1 iulie. Este o premieră pentru România, ca o primărie să ofere transport public gratuit", a mai spus Boldea.

Primarul din Lugoj a mai precizat că subvenţionarea în proporţie de sută la sută a transportului în comun presupune un efort bugetar de 45.000 de lei pe lună, bani care sunt prevăzuţi deja în buget. De asemenea, Boldea a mai spus că primăria îşi propune ca în perioada următoare să achiziţioneze încă trei autobuze.

Lugoj este al doilea oraş ca mărime din judeţul Timiş şi, potrivit ultimului recensământ, are peste 46.000 de locuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO