Eveniment

Primul discurs al lui Traian Băsescu în calitate de preşedinte al României, cu prilejul Zilei Naţionale

Preşedintele Traian Băsescu, la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Naţionale a României (Bucureşti, 1 Decembrie 2005)

Preşedintele Traian Băsescu, la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Naţionale a României (Bucureşti, 1 Decembrie 2005)

02.12.2014, 00:06 871

1 Decembrie 2005
 

„Pentru că suntem în Ziua Naţională, aş dori să fiu acela care recunoaşte şi menţionează public, nu numai într-un discurs politic, dar şi într-o intervenţie adresată Armatei Române, faptul că n-ar fi fost posibilă Marea Unire fără jertfa extraordinară a armatei române din primul război mondial. Efortul, sentimentul de dragoste de ţară, jertfa fiecăruia dintre militarii români în primul război mondial a fost unul din pilonii pe care oamenii politici au putut construi, alături de popor, Marea Unire.

Din acest motiv, cred că semnificaţia ceremoniei de astăzi este nu numai o semnificaţie constituţională şi de acoperire a prezenţei noastre în NATO, dar este şi o simbolistică legată de cei care s-au constituit într-un element decisiv, care au netezit drumul către Marea Unire prin uriaşa jertfă a militarilor români, a Armatei române în primul război mondial.

Aţi scris atunci pagini de istorie militară care cu greu se pot repeta în istoria militară a unei naţiuni şi în istoria ţării. Este greu de imaginat cum ar fi arătat România după primul război mondial fără succesele, fără jertfa Armatei române.

Astăzi însă suntem pe alte coordonate şi cu alte misiuni. Este clar - şi nu este secret pentru nimeni - că unul din pilonii de politică externă a României este contribuţia extraordinară pe care Armata României o aduce pe teatrele de operaţiuni din afara frontierelor, acolo unde reuşeşte să pună în acord politicile de alianţe cu realitatea din teatrele de operaţiuni. Altfel, degeaba ar spune oamenii politici cu cine vor să fie aliaţi, cu cine vor să fie prieteni, ce crezuri despre democraţie, dacă Armata română, prin acţiunile ei, prin pre­zenţa, prin forţa şi pregătirea ei, nu ar confirma declaraţi­ile şi intenţiile oamenilor politici.

Poate că astăzi ar mai fi de dat o explicaţie din partea preşedintelui către Armata română. În zi de sărbătoare, am acceptat doar două avansări, nu pentru că nu ar fi fost şi alţi ofiţeri care ar fi fost îndreptăţiţi la avansări, dar a fost intenţia mea ca prin cele două avansări, a comandantului Forţelor Navale, a comandantului trupelor de jandarmi, să restabilesc greutatea gradului de general în Armata română.

Avansările se vor face şi cu alte ocazii. Vreau să ştiţi că ţin foarte mult la aşezarea generalului acolo unde îi este locul. Şi vreau să ştiţi că, în calitate de comandant al Armatei, aş vrea ca, în anii următori, avansările la gradul de general să se facă dinspre cei care au fost în teatre de operaţiuni, care au co­­mandat unităţi şi mari unităţi, aceia care, pâ­nă la urmă, prin abnegaţie şi pricepere, au probat faptul că pot comanda mari uni­tăţi, îşi pot asuma funcţii de mare răspundere.

Tot astăzi, în zi de sărbătoare, vreau să mulţumesc Armatei române pentru abnegaţia şi devotamentul său, pentru dragostea ei pentru poporul din care provine şi să vă asigur că, în calitate de preşedinte al României, tot timpul, solicitarea mea către Armata română va fi să apere poporul român.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO