Eveniment

Primul caz de coruptie descoperit pe piata de capital, deferit justitiei

22.10.2004, 00:00 36



Procurorii au deferit justitiei ieri un sef de serviciu din cadrul Agentiei de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), acuzat ca a furnizat informatii confidentiale privind vanzarea actiunilor companiei Oltchim, cazul constituind o premiera pentru anchetatori.



Procurorii Sectiei a 2-a din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) i-au trimis in judecata pe Victor Apostol - functionar public, sef de serviciu in cadrul Directiei portofoliul actionariatului a AVAS, dar si pe sotia acestuia, Daniela Apostol - inginer in cadrul Regiei Autonome Monitorul Oficial, informeaza Biroul de presa al PNA.



Potrivit sursei citate, in 31 martie 2003, in calitatea pe care o avea la APAPS, Victor Apostol a intrat in posesia unor informatii secrete privind majorarea capitalului social al companiei Oltchim SA Ramnicu Valcea prin emiterea de noi actiuni pentru o valoare de peste doua miliarde lei, care urmau a fi negociate apoi la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).



Desi legea impune pastrarea confidentialitatii unor astfel de acte pana la publicarea lor in Monitorul Oficial, inculpatul a comunicat sotiei sale datele primite de la Oltchim, pentru a obtine un folos necuvenit, altul decat speculatia normala de la Bursa.



O parte dintre actiunile emise prin hotararea din 27 martie 2003 a Consiliului de Administratie al societatii urmau a fi acordate gratuit posesorilor de actiuni, in sensul ca, pentru fiecare actiune detinuta, reveneau gratuit altele opt si, implicit, o crestere de opt ori a valorii initiale.



In acest scop, la 1 aprilie anul trecut, Daniela Apostol a cumparat 90% din actiunile Oltchim scoase la vanzare prin BVB. Ea a repetat operatiunea a doua zi, reusind sa obtina in total 53.000 de actiuni.



In acest context, operatiunile de pe piata bursiera pe relatia Oltchim au crescut brusc la limita admisibila, ducand la suspendarea negocierii actiunilor si demararea unor verificari administrative de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.



Anchetatorii au stabilit ca, raportat la valoarea de 1.800 lei/actiune, Daniela Apostol a investit 40 de milioane de lei pentru a obtine de peste zece ori mai mult, speculand o informatie secreta. Practic, familia Apostol urma sa obtina foloase necuvenite totalizand 425 de milioane de lei, prin incalcarea Legii 161/2003.



Asupra vinovatiei sotilor Victor si Daniela Apostol se va pronunta Judecatoria sectorului 1, care ii va judeca pentru infractiunile de folosire a unor informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii de foloase necuvenite si, respectiv, complicitate la aceeasi infractiune.



Pentru finalizarea acestui caz, PNA a colaborat cu Bursa de Valori Bucuresti si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.



Procurorii Sectiei a 2-a PNA au in lucru mai multe cauze avand ca obiect fapte de coruptie comise de persoane cu responsabilitati pe piata financiar-bancara si piata de capital, un exemplu recent fiind autosesizarea cu privire la tranzactionarea la bursa a actiunilor firmei Confectii Vaslui.



In acest caz, au fost ridicate acte si inscrisuri, existand indicii ca vanzarea actiunilor societatii prin Bursa electronica Rasdaq s-ar fi facut cu incalcarea legislatiei care reglementeaza piata de capital si ca unele persoane (insideri) ar fi avut acces la informatii cu privire la majorarea de capital, inainte ca acestea sa fie date publicitatii.



Totodata, ieri, in urma unui articol publicat intr-un cotidian central, PNA s-a autosesizat in legatura cu neregulile constatate de CNVM la Societatea de Servicii de Investitii Financiare ISITIN - Istituto Italiano di Investimento SA Timisoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO