Eveniment

Primii acuzati in cazul Mihailesti

02.07.2004, 00:00 16

Procurorii Parchetului Curtii de Casatie si Justitie au inceput, ieri, urmarirea penala impotriva patronilor firmelor implicate in transportarea incarcaturii de azotat de amoniu care a explodat la Mihailesti, in 24 mai, provocand moartea a 18 persoane si ranirea altor 13, precum si pagube importante.
Purtatorul de cuvant al Parchetului Curtii de Casatie si Justitie, Simona Frolu, care a facut aceasta declaratie, a adaugat ca procurorii au inceput urmarirea penala impotriva lui Mihai Duna, administratorul SC Mih Transcom SRL si a administratorului firmei Nei Transport, Ionut Neagoe, acuzati de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, distrugere din culpa si de infractiuni la legislatia protectiei muncii.
In cazul exploziei de la Mihailesti, cei doi au fost audiati de procurori in calitate de invinuiti. Potrivit purtatorului de cuvant, procurorii asteapta in acest caz rezultatele expertizei facute de specialisti ai MApN si SRI si pe cele ale inspectorilor de la Inspectoratul de Stat pentru Protectia Muncii.
Procurorii au facut in urma cu o saptamana o reconstituire la scara redusa a exploziei produse in 24 mai, la Mihailesti, experimentul judiciar fiind derulat in poligonul de la Jegalia al MApN, cu sprijinul expertilor militari. Reconstituirea a presupus declansarea a cinci explozii controlate, folosindu-se o incarcatura de tipul celei aflate in camionul care a sarit in aer la Mihailesti, dar intr-o cantitate mult mai mica.
Scopul experimentului a fost ca investigatorii sa constate daca azotatul de amoniu poate sau nu "sa detoneze" si sa provoace o explozie in urma careia sa ramana un crater, asa cum s-a intamplat la Mihailesti. Totodata, s-a incercat - potrivit specialistilor militari - determinarea vitezei de detonatie a acestei substante. Parametrii deflagratiilor au fost masurati cu aparatura militara, iar datele interpretate vor fi transmite procurorilor care coordoneaza ancheta in acest caz. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO